Defqon: May the Nike Air Max be with you

Goedemorgen dames en heren, gordels om, riemen vast en zet u schrap want we gaan zo vertrekken naar dè leukste attractie die Walibi Nederland kent; Defqon 1! De sfeer in de bus zit er al goed in. Zelf vervoer regelen is een vereiste want er gaan geen pendelbussen naar het festivalterrein. Wij gaan lekker met Lekkermetdebus.nl (aanrader) en komen rond 11:00 uur aan. Een prima tijd!

Maximum Ticketswap

Het bekroonde driedaagse hardstyle festival heeft dit jaar het thema Maximum Force, dat belooft natuurlijk een heuse strijd te gaan worden. De kaartjes waren binnen enkele uren uitverkocht en ook op TicketSwap was er een run op. Onze verwachtingen zijn dan ook hoog voor deze dag. Na een vlotte binnenkomst regelen we eerst een kluisje, er staan gelukkig geen rijen dus dat scheelt. Het weer is bewolkt maar gelukkig droog. Gewapend met een vestje en zonnebril lopen we het terrein op.

Somebody need a tattoo?

De eerste stage waar we langs lopen is een ronde arena van containers, we vangen een glimp op van het publiek die eensgezind de vuistjes in de lucht gooien. De strijd is begonnen, de Warriors die op de camping geslapen hebben zijn er al vroeg bij. Het valt ons op dat er flink wat publiek rondloopt en dat de stages al aardig gevuld zijn en dat terwijl het middaguur nog niet is aangebroken. De meeste Warriors zijn compleet in stijl met Defqon mondkap, vest, broek en hoofdband. Op het midden van het terrein staat een soort glazen huis waar mensen een Defqon tatoeage laten zetten. Er staat zelfs een rij voor.

Op Defqon geen ruimte voor stereotypes

De diversiteit van het publiek valt op, van carnavalsoutfit zoals Mario en Luigi tot gabberhead, het gaat allemaal prachtig samen en iedereen lacht naar elkaar. Het agressieve beeld van hardcore/hardstyle feesten wordt hier binnen een minuut de kop in gedrukt. We komen mensen tegen van over de hele wereld. En dat men de hele wereld afreist om hier bij te kunnen zijn maakt het een voorrecht dat wij met een uurtje in de bus al binnen staan. Er loopt een jongen ons tegemoet zonder shirt met de tekst Kiss/Zoenen Sex? Tel. +43633200… op zijn borst. Tja, zo kan het ook.

May the Nike Air Max be with you..

Het terrein is erg toegankelijk voor mindervaliden want we hebben nog nooit zoveel rolstoelen en krukken op een festival gezien. Het helpt dat de vloer bij bijna alle stages van steen is, dat danst ook erg prettig. De weergoden zijn ons inmiddels ook goed gestemd want de lucht trekt open en de zon verwarmd het publiek. We lopen langs een heilige plaats zo lijkt het waar kaarsjes worden gebrand ter herdenking aan de vele schoenen van de Warriors die zijn gesneuveld in de strijd. Uiteraard allemaal Nike Air Max’s. Super leuk bedacht door de organisatie.

Legendarische eindshow

Rond een uur of 22:00 lopen we vast naar de mainstage om een goede plek te bemachtigen voor de eindshow die om 22:30 uur op het programma staat. Als Defqon ergens om bekend staat is het wel de legendarische eindshow. We vinden onze plek midden links, vlakbij de bar. Waar ik had verwacht dat het dringen en duwen zou worden was er gelukkig ruim voldoende plek om te dansen en te bewegen. De eindshow is in volle gang, het vuurwerk schittert over ons heen en we gaan op in de lasershow. Het einde van de mooie dag nadert. Ik haal een laatste biertje aan de bar en raak aan de praat met een jongen uit Chili. Hij is hier alleen heen gekomen en ik vraag of hij bij onze groep wilt komen staan. Samen sluiten we de dag af. Defqon 1, een toonaangevend pareltje in Nederland Festivalland.

Verslag door: Vincent en Marloes
Foto door: Defqon1.nl

Volgend artikelReport awakenings: Sjakie in de Technofabriek