Report Milkshake festival: alle stoute pakjes verzamelen!

Afgelopen weekend was het weer genieten! Of je nu homo, hetero, lesbi, transgender, biseksueel of gewoon niet in een hokje te plaatsen bent, op Milkshake komt alles bij elkaar in een mooie mix van mensen vol liefde en kleur. We zien indiaantjes naast glitter queens, prachtige hakken onder stoute pakjes, extravagante make-up boven artistieke outfits. Alleen bij Milkshake krijg je de ruimte om de beste versie van jezelf te zijn of je helemaal om te toveren in je alter ego.

De liefde knalt er vanaf

Eén stap op het terrein en het festival omarmt je als een warme deken. Met een totaal van negen kleinere en grotere stages is er voor elk wat wils. De excentrieke Ted Langenbach, de creatieve Joost van Bellen en andere bekende persoonlijkheden die Amsterdam en Rotterdam rijk zijn staan zij aan zij. Een ongelofelijke portie fantasie, kunst en vooral provocerende beelden en attributen maken van Milkshake één van de bijzonderste festivals die Nederland te bieden heeft.

Op boevenpad dan maar..

Slenterend door het mooie Westerpark kom ik eerst terecht bij Mister B. Een stage met een stout randje. Mooi gespierde mannen met ontbloot bovenlijf en hoge hoeden stelen de show. Een stukje verder voel ik druppels… Regen? Zou het? Rennend om te schuilen draai ik me om en zie een enorme penis op een hoge toren, water in het publiek spuiten. Op een warme zonnige dag als deze niet alleen een fijne verfrissing, maar zeker ook een hilarisch tafereel. Met een dikke smile op m’n gezicht kom ik aan op Het Vieze Poezendek. Hier gaan de heupjes los op heerlijke hiphop.

Zoals elk jaar is ook het bekende reuzenrad weer aanwezig. Zeker de moeite waard om een ritje te nemen want het uitzicht over het terrein is adembenemend. De enorme mensenmassa zorgt voor een spectaculair schouwspel en zelfs vanaf deze hoogte is de liefde tussen alle bezoekers goed te voelen. Even een momentje om in me op te nemen voordat ik weer verder op avontuur ga.

Old school

Natuurlijk mag ook de NOW&WOW stage niet ontbreken. Een begrip in de house scene van way back en nog steeds actueel dankzij Ted Langenbach en Pietra Ligura. Waar kunst en elektronische muziek samenkomen en zelfs een lifestyle is neergezet door dit waanzinnige duo. Mis vooral hun performances niet, waarbij altijd een boodschap in het verhaal zit en op een provocerende manier een statement wordt gemaakt op het podium.

Een hoge performance dichtheid

Langs het water lopend kom ik ineens op een nieuw terrein, totaal onverwachts! Ietsje verderop staat een vrouw (of toch man?) te dansen op haar slippers, met haar waaier en lange haren in de lucht zwaaiend. De imposante industriële Gashouder op de achtergrond. Ineens komt er een uitbundig uitgedoste man met hoge zwarte laarzen bij haar dansen op het kleine podium midden in het publiek. De twee gaan los en de muziek gaat mee. Plotseling verschijnt er ook nog een zanger op het podium en begint te zingen. Een performance wat geen performance leek. Weer zo’n leuke verassing. Het is niet de eerste en niet de laatste.

Wie durft er in de naakt-area?

Iets verderop zie ik een roze kerk staan die mijn aandacht trekt. Binnen staat een mooie donkere transseksueel te dansen en te zingen en op het podium verderop nog een prachtige vrouw die met haar lange benen alle aandacht trekt. De roze kleur in de kerk-tent geeft een bijzondere warme sfeer. Verder lopend komen we voorbij de naakt-area. Uw verslaggeefster twijfelt even, en loopt dan toch maar door met haar staart tussen de benen. Ik heb duidelijk niet de ballen om deze ervaring te ondergaan. Toch ben ik stiekem wel benieuwd hoe het is om in je nakie te dansen op een festival.

Lekker massaal naast lekker intiem

Op Milkshake is niets te gek, Alles kan! Van roze burgers en roze mayo bij je patat tot een stuiterende rodeo-piemel. Last, but not least, de kleinste maar misschien wel de gezelligste stage van het festival: Copacabana! Verborgen achter een hek, met gezellige vlaggetjes en een klein podium waar ik de klanken van MC Miss Bunty in de verte al kan horen. Soulfania draait heerlijke oldschool house en soul hitjes waarbij niemand stil kan blijven staan. Is dat even genieten. Fijne vibe, fijne mensen. Ook als je van wat kleiner en intiemer houdt kom je hier aan je trekken. Even later neemt DJ Titia het over met haar prachtige verschijning, maar zeker ook haar lekkere sound. Acid, Chicago en Detroit house en electro tunes komen voorbij. Afsluiten doen we nog even gezellig bij de Techno stage. En dan eindigt een prachtige dag en zijn mijn ogen totaal uitgekeken.

Dit jaar Milkshake gemist? Volgend jaar weer een nieuwe kans. Niet meer twijfelen maar trek je gekste pakje aan, ogen dicht en gaan! Doe ze wel op tijd weer open, want er zijn maar weinig festivals waar ze zo verwend worden.

Foto en verslag door: Shirley Schouren

Volgend artikelReport Dance Valley: Een oase van energie