Solar Weekend: Leven in een Solar bubbel

Solar 2017, wat was het fantastisch! Een festival als dit kun je eigenlijk niet chronologisch beschrijven, want Solar is chaos. Je weet pas dat je in de Solar bubbel leeft als alleen de zon en de maan je helpen dag van nacht te onderscheiden.

Eerste indruk

Kriebels in onze buik toen we de eerste gele Solar bewegwijzering weer langs de weg zagen opdoemen. Het was liefde op het eerste gezicht in 2016, dus al vanaf november vorig jaar hing onze scheurkalender weer aan de muur voor de nieuwe editie. Toen we de Maas overreden kwam het dorp in beeld. De camping, liggend aan de oever van de Maas, is toch zeker wel één van de hoogtepunten die genoemd mag worden.

Wij besloten het onszelf dit jaar uitermate comfortabel te maken en huurden een Festipi. Een ruime indianentent voor 2 personen waar je met gemak je hele kledingkast kunt uitstallen en een discofeestje kunt geven omdat je er rechtop in kunt staan.

Maar ook de normale kampeerder heeft geen klagen op de mooiste festivalcamping van Nederland, al was het vrijdagnacht even afzien toen de hemel losbrak en enkele tentjes het zwaar te verduren kregen. Geen nood, want de organisatie kwam met grof geschut om water weg te zuigen en modderplassen te vullen met houtsnippers.

Kamperen is een feest

Een eerste rondje over de camping maakt al snel duidelijk waarom de Solar camping zo geweldig is (we durven wel te zeggen dat het minstens zo leuk is als het festival zelf). Een greep uit de mogelijkheden: 72-uurs Silent disco, waterpistolengevecht, GAME ON festivalcaravans, volleybaltoernooi, dansen op het strandje, bij Klerenbende of Huisje Boompje Feestje, tosti’s, smoothies, burgers of pannenkoeken eten, verse koffie of koude biertjes drinken.

Zie je op tegen de lange wandeltocht van A naar B op de camping, geen probleem! Want daar staat Boemkees met zijn volledige plug and play muziekinstallatie voor je klaar. Al dansend op catchy hitjes volg je zijn bakfiets en vergeet je bijna waarom je ook alweer onderweg bent.

Zelfs als je aan het einde van de dag je tanden staat te poetsen en denkt ‘Kan het nog gekker?, komt daar plots een badkuip met vreemde mensen en lekkere deuntjes voorbij. Entertainment gaat tot op het toilet bij Solar!

Lekker spelen

Tussen de dertigduizend blije koppies hebben we een fantastisch festivalterrein gezien. Dikke shout-out naar de organisatoren! Elke stage, elk spelletjesplatform en elke foodtruck had zijn eigen unieke, creatieve bubbel gecreëerd. Waar bij fijne snuiters & hippe types complete chaos onstond op de springkussens en iedereen zich even weer kind voelde, kon je bij de House of House stage genieten van een uitzicht over het gehele festivalterrein en camping (en de stralende zon natuurlijk).

Ons favoriete vermaak? Aardappel-meppen aan de boulevard. Daar waren we zeker geen ster in, maar wat maakt dat uit als je het spel mag spelen met een stel Hollandse Jongens?

Hongerig van die vele indrukken brachten een frisse frozen yoghurt bij de Yoghurt Barn en Lipton Cocktailtje ons zo weer op topniveau. Voor de stevigere trek sloten we aan in de lange rij bij Feeders! Die rij was er niet voor niets. Onmogelijk lekkere pitta’s met fallafal, groenten en verse kruiden!

Leuke toevoeging dit jaar, je kon je eigen ballon pimpen en aan je pols knopen zodat je vrienden je gauw terug konden vinden. Resultaat? Overal felgekleurde ballonnen in de lucht, zo ver je kon kijken. Over het creëeren van die creatieve bubbel gesproken..

Heupen los, handen in de lucht

Solar 2017 was een opeenvolging van muzikale hoogtepunten. Zaterdag op de mainstage werden we in de bubbel van Rico en Sticks getrokken en gingen we uit ons dak op creme de la creme van de nederhop op dit moment. Het publiek puilde uit en er werd massaal meegedaan met nieuwe tracks van het album IZM maar ook de klassiekers van het paar vielen in de smaak. Dit afgewisseld met de vertrouwde beats van Kubus en niemand in het publiek haalde het in zijn hoofd om stil te staan.

Absoluut muziekaal hoogtepunt was de 13-jarige DJ Riley, die het publiek bij Funky town overnam met zijn deephouse. Werkelijk onmogelijk om niet verwonderd te raken door dit aanstormend talent, het ‘disco-kind’ van resident DJ Le Cher. Deze bracht zoals we van hem gewend zijn de beste funky discoplaten ten gehore, die je dwongen je heupen los te gooien. Stil staan was geen optie!

Gegrepen door de lasershow

L’Atelier deed bij Café Tuesday wat zij het beste kunnen, mensen laten dansen. Café Tuesday was één van de kleinere stage maar zorgde met een goede lichtshow voor een intieme en prettige sfeer waar iedereen mee kon deinen op de techhouse en vooral eigen sound van de DJ’s.

Houd je van een tikkie steviger, dan kon je je geluk op met de veel te dikke DJ set van Ben Sims op zondagavond. Gegrepen door de lasershow en in de ban van de heartbeat waarmee hij zijn act eindigde konden we nauwelijks geloven dat het einde van Solar in zicht was toen de lichten in de tent om 23 uur aangingen.

Toen we op maandagochtend onze Solar bubbel verlieten was er geen twijfel over mogelijk… in november kopen we onze kaarten voor volgend jaar!

Was jij ook op Solar Weekend? Geef dan hier je beoordeling.

Verslag door: Iris Kolkman en Dide van Eijkel
Foto door: Coohn.nl

Volgend artikelReport: Bevangen door het Into the Woods virus