Dansen op Cirque Solar Weekend

De generatie lezers van voor de jaren 90 kan het zich waarschijnlijk nog wel herinneren. In vroegere tijden kwam er nog wel eens een auto met luidspreker door de straten om aan te kondigen dat het jaarlijkse circus weer was gearriveerd in het dorp of de stad.

Dat gevoel overviel ons ook toen we na een vermakelijke zondagse rit arriveerden in het Limburgse Roermond, waar het Solar festival plaatsvindt. Voor de niet zo kenners van vermakelijke (dance)festivals misschien een naam wat nou niet direct een associatie heeft met circus, kermis en allerlei toeters en bellen, maar de liefhebbers weten wel beter.

Het jaarlijkse Solar festival staat voor groot vermaak, goede muziek en entertainment die je niet direct op iedere hoek van de straat zou kunnen vinden.

Speeltuin voor volwassenen

We hadden vooraf wel het één en ander gehoord en gezien via internet, maar dat je het plaatje zou kunnen omschrijven als een grote speeltuin voor volwassenen zat nog niet direct tussen de oren. Toen we eenmaal ons hedendaagse ijzeren koets hadden geparkeerd op een eenvoudig grasveld stonden we nog niet direct bij de ingang van het speelparadijs. Nee we moesten zelfs met een good old Connexxion bus wat al een beleving apart was. Nou denkt u misschien ‘hoezo beleving’? Dat is het voor u misschien niet wanneer u dagelijks in uw openbaar vervoer naar het werk binnenstapt in een bus waar uit de speakers vrij luid goede technomuziek wordt gestampt. De toon was gezet en de sfeer bij alle reizigers (zo ook bij ons) optimaal!

De chauffeur had er ieder geval wel lol in en met een grap hier en verdwaalde discolamp daar werden we naar het eindstation gereden. Nou ja, voor hem dan een eindstation want voor ons was het uiteraard het begin van een leuk avontuur. Daar stonden Jut en Jul bij de toegangspoorten van de speeltuin. De plichtplegingen waren vlot achter de rug en voor we het wisten hadden we de muntjes al gekocht en stonden we (eigenlijk nog altijd vrij bij de ingang) al met een drankje in de hand.

Kortebroekentijd

Het meest eenvoudige deel hadden we eigenlijk achter de rug. De moeilijkheidsgraad zou nu komen, want… waar te beginnen Een enorm groot terrein lag voor ons aan de Roermondse Maasplassen. De lucht was nog wat grijzig, maar de zon zou niet veel later parttime doorbreken. Dan weer wel, dan weer niet, maar het maakte het geheel niet onaangenaam. De temperatuur hing zo rond de 25 graden, dus het was kortebroekentijd! Een festival is eigenlijk pas perfect wanneer de muziek en sfeer goed zijn en het daarnaast ook de dag is om heerlijk gewoon in een korte broek rond te lopen.

We besloten een rondje te maken over het enorme terrein. Het Solar weekend begon ooit (zo’n 12 jaar geleden) als een vooruitstrevend initiatief, maar staat anno 2016 bekend als een meerdaags festival met de nodige creativiteit, kleur en liefde! Voor sommigen zelfs een mini vakantie gezien de enorme camping naast de deur. We kwamen ook veel bezoekers tegen met grote koffers en tenten. Alsof we ergens zelf met vakantie waren.

Waarom we het overigens eigenlijk hebben over een speeltuin voor volwassenen? Dat viel op het terrein goed te zien. Naast alle dj’s, muzikanten en bands die optreden viel direct in het oog dat de locatie ook was gevuld met geweldig mooie bouwwerken, een theater, diverse spelletjes en… (voor de liefhebbers) een legendarisch waterpistolengevecht. U leest het inderdaad goed, een waterpistolenfestival ehhh gevecht De kindertijd werd door velen op het terrein weer helemaal teruggevonden.

Kleurrijk

Het woord ‘kleurrijk’ is misschien hetgeen wat de beschrijving van de locatie het beste samen kan vatten. Een mens komt ogen tekort wanneer je in een korte tijd alles zo om je heen bekijkt. Van eenvoudige stage met optredens tot omgebouwde caravans ter zitvermaak.

Op verschillende locaties waren stages gemaakt waar iedere muziekliefhebbend persoon prima uit de voeten kon. Iedere dag was er (uiteraard een andere line-up).

Zo was er een mainstage met bandjes, hiphop en dj’s zoals (op onze zondag) STV Visuals, Scooter, SEF, Broederliefde & SBMG, terwijl de dag ervoor onder andere De jeugd van tegenwoordig, The Dirty Daddies en Klyne er hadden opgetreden. De mainstage was in feite de grote verzamelplek waar alle Solar genres werden gebundeld.

Een andere stage was de House of house. Een groot podium bij een mooi open veld waar house liefhebbers helemaal los konden gaan. Tijdens onze zondag onder andere met Fedde Le Grand, La Fuente, Roog en Zilverstep. De dag ervoor met ondermeer Lady Bee, Benny Rodrigues, Tony Junior en Kris Kross Amsterdam. Een stage waar we prima konden starten. Zo nu en dan een dansje, maar ook lekker ordinair met je achterwerk languit op het gras om heerlijk te genieten van de mensen om je heen.

De volgende locatie deed er niet aan onder, ofwel de techno stage! Met optredens van Len Faki, Roman Poncet, Michel De Hey, Man with no shadow en Kapibara kwam de beat bij veel bezoekers in de erg warme tent goed binnen. De dag ervoor hadden dj’s als DJ Rush, Sam Paganini, Egbert en Marco Faraone de eerste dag al aardig warm gemaakt.

De stage Rauw bleek weer van een hele andere orde. Of zoals de organisatie van Solar het zelf prima in hun aankondiging had aangegeven “Duister, sferisch, spannend en sexy. Verwacht het onverwachte en geniet. Aan tafel!” Op onze dag waren er optredens van onder andere Riton, Cowboy Rhytmbox, Sjamsoedin en Eljany, terwijl de dag ervoor al het duistere, sferische, spannende en sexy kwam van bijvoorbeeld MC Monsieur Plastique, Kiwi, Y-US, Para One en niemand minder dan Kane West.

Grappig hoe een aaneenschakeling van andere werelden tot je kwam. Net wanneer je dacht de variatie wel te hebben ontdekt viel je als bezoeker in een heel nieuw paradijs.
Zoals bijvoorbeeld met de locatie Container Compound met hiphop, bass, soul, dancehall en RnB. Of de locatie FeestDJruud en Vage Gasten, wat feitelijk al door de naam nauwelijks een toelichting behoeft. Op onze dag waren er bijvoorbeeld optredens van (uiteraard) FeestDJRuud, Fabrizio, Wouter S, Sunny en Die Grote.

Wanneer je als festivalorganisator dan ook nog eens in het bezit bent van een gezellig strandje, dan is het natuurlijk ook altijd lekker om er ook een stage te plaatsen met optredens. Zandkorrels tussen de tenen, en pak je dansronde maar.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de locaties Solar Markt, Solar Overal en Nergens, Solar Theater en Solar Cirque du Rave.

Ander universum

Een geheel van leuke locaties met muziek en optredens die waren aangevuld met diverse kermisattracties, bouwwerken om te beklimmen, acrobaten en weet je op een gegevens moment nog veel wat er allemaal om je heen plaatsvindt. Oh ja, laten we natuurlijk vooral niet de gezellige locaties vergeten die waren omgetoverd om te ontspannen met een hapje en drankje. Ook niet onbelangrijk, wanneer je een heel weekend in een totaal andere wereld doorbrengt. Alsof je je bewoog in een totaal ander universum, ergens ver weg achter Pluto.

Ogen en oren kwamen we eigenlijk te kort, maar zoals een normaal simpel mens is besluit je je dan wel te gaan richten op de plekken die je het meeste aanspreken (neeeeeeeeee niet de toiletten). Dus bewogen we ons gedurende de dag vooral tussen House of house en de techno tent. De middag voornamelijk bij house en in de avonduurtjes los bij techno.

Wat een heerlijke wereld was dit zeg. In elke uithoek van het terrein was wel vermaak, waar je ook keek. Geen moment kon je maar denken ‘wat zal ik nu eens gaan doen’ want je zintuigen werden van alle kanten bestookt met prikkelende beelden en geluiden.

Natuurlijk wisten we vooraf al dat één dag Solar feitelijk te weinig is om zo veel mogelijk te beleven, maar met alle andere verplichtingen die een mens kan hebben in een weekend probeerden we zo goed als mogelijk veel in ons op te nemen.

De zon wisselde zich af met een wolkendek. Dan was het weer even bewolkt (wat gelijk toch zorgde voor wat verkoeling) waarna een warme zon ons vervolgens de hand toe reikte om flink er op los te branden. Nadat de nodige uren waren verstreken vielen we even neer bij een eenvoudige wand naast de techno tent.

Er was natuurlijk meer dan voldoende zuurstof op deze bijzondere planeet buiten ons eigen universum, maar op een gegeven moment moet je het even extra op je in laten werken. Met de heerlijke techno beat genoten we van alles wat er rondom ons plaatsvond. Mensen, mensen en nog eens dansende en genietende mensen.

OnNederlands Nederlands

Het geheel deed eigenlijk heel onNederlands aan. Alsof we ons ergens ver buiten de landsgrenzen bevonden op een totaal vreemde plek. Dat er bezoekers waren uit bijvoorbeeld Tilburg of Meppel, waarmee we gezellige gesprekjes voerden, was niet echt iets wat je leek te verwachten toen we geheel ontspannen met ons drankje en achterwerk op het gras zaten.

Maar hoe onNederlands ook, zelfs in deze aparte wereld was er toch sprake van een tijdszone. Ofwel, de schitterende dag (en voor sommigen dus zelfs weekend) vloog voorbij. De zon nam als vast ritueel afscheid van ons en de late avond viel. Door werkverplichtingen zouden we het laatste uurtje niet gaan meemaken.

Langzaam liepen we richting de uitgang en de plek waar een bus ons weer terug zou brengen naar het groene gras waar de auto stond. Terug naar de normale bewoonde wereld, die voor dat moment zelfs even zo saai leek.

De organisatie had er een geweldig spektakel van gemaakt en de goede reputatie is er niet voor niets. Voor iedere liefhebber van muziek (in welke vorm dan ook) dus absoluut een aanrader om in 2017 te bezoeken.

En intussen.. maken wij ons weer op voor het volgende festival over een paar dagen.

Report door: Eugene van Essen
Foto door: Stephan Colen (Solar Weekend)

Volgend artikelLoveland festival; een dag vol liefde