Extrema Outdoor: kleiner maar fijner

Er zijn maar weinig dance festivals die een dergelijk trackrecord hebben als Extrema Outdoor. Als een van de grondleggers trok het in de hoogtijdagen, zoals in 2010, makkelijk 65.000 bezoekers. Alle grote namen passeerden de revue, denk hierbij aan Swedish House Mafia, Carl Cox en David Guetta. Nu een paar jaar later heeft Extrema zijn glans verloren, voor wat betreft zijn omvang dan.

Het festival is intiemer geworden en richt zich nu meer op techno en elektrohousemuziek, een combinatie die succesvol bleek bij Extrema Outdoor Belgium (lees: zij waren dit jaar uitverkocht). Naast een nieuwe muzikale stroming kiest Extrema Outdoor na 21 jaar Aquabest ook voor een nieuwe locatie. Ze strijken neer in Wanroij op recreatiecentrum de Bergen. We besluiten het nieuwe Extrema Outdoor eens van dichtbij te gaan bekijken.

Intieme stages tussen de bossen

Aangekomen op de camping hangt er een ontspannen sfeer. Er is voldoende plek om ons tentje op te zetten en zijn dan ook binnen no-time op het festivalterrein. Ook hier overheerst rust, het is zelfs iets “te” rustig. Wanneer de klok drie uur slaat zijn er dan ook nog weinig festivalgangers te bekennen. Ligt iedereen nog zijn roes uit te slapen op de camping? We besluiten het terrein te verkennen en lopen via het water naar de twee grootste stages: de mainstage en de Ants stage.

Deze stages liggen verscholen tussen de bossen en zorgen direct voor een heerlijk intiem sfeertje. Extrema raakt hier wat mij betreft de juiste snaar; geen massale podia maar stages waar je met je blote voeten op het gras tussen de bomen kunt dansen. Ze kiezen voor intiem en ik zie aan de bezoekers dat dit gewaardeerd wordt. Vooral de Biki90 stage is er eentje voor in de boeken.

Stephan Bodzin flikt het weer

Naarmate de dag vordert stroomt het strand (en de bossen) van Extrema Outdoor langzaam vol. We maken ons op voor Stephan Bodzin (zie foto). De producer uit Duitsland gooide hoge ogen op Extrema Outdoor Belgium dus deze man willen we zeker niet missen. Zodra Stephan zijn eerste plaat opzet is de toon gezet; het publiek gaat volledig op in zijn set en zijn diepe tonen snijden (niet letterlijk) dwars door de uitzinnige menigte. Wauw..wat een sound en wat een performance. Stephan Bodzin flikt het weer en maakt zijn belofte waar op Extrema Outdoor. Omdat onze voeten overuren hebben gedraaid besluiten we een biertje bij de bar te halen.

Cashless is leuk…als het werkt

Op Extrema dit jaar geen munten maar cashless. Geen opmerkelijke beslissing aangezien we tegenwoordig massaal contactloos pinnen. Het principe is dan ook simpel: Je loopt naar de bar, besteld een biertje, je scant je bandje over een mobiele kassa en je bent klaar..it’s that simple. Ondanks goede bedoelingen moeten we (helaas) concluderen dat het niet werkt. De rijen aan de bar lopen gedurende de avond op en moeten dan ook lang wachten op ons biertje. Jammer, aangezien het zowel voor de bezoeker als voor Extrema geen voordelen oplevert.

Ibiza in Wanroij

Na een diepe set van Groove Armada op de Ants stage maken we ons op voor Luciano. Deze DJ van formaat heeft als eer om de mainstage af te sluiten. De avond valt en de bossen veranderen in kleurrijke objecten. Het publiek zit er lekker in en we wanen ons even op Ibiza. De temperatuur, de vibe, de bossen, zijn tonen..het vormt een compleet plaatje. We kijken dan ook met een tevreden gevoel terug op het vernieuwde Extrema. Het was kleiner, maar zeker ook fijner.

Tot volgend jaar!

Report door: Mark Rademaker & Bas de Kok
Foto door: Max Kneefel

Volgend artikelWildeburg: Het voelde als thuiskomen