Mag ik een dosis PROTON?

PROTON report

Het is een druilerige zaterdagmiddag. De grijze wolken trekken over het industrieterrein van Breda waar vandaag PROTON indoor festival op het programma staat. Het festival, voorheen in de Graanbeurs en Electron, staat sinds een paar jaar in Strand Binnen. Een plek die voor menig Bredanaar bekend staat als een plek waar je wel een lekker feestje kunt verwachten. De liefhebber kan vandaag zijn lol op want PROTON start al vanaf een uurtje of vier. Ik besluit wat later aan te sluiten en vertrek rond half 8 richting PROTON.

Palmbomen en een brassband

Aangekomen bij Strand Binnen waan je jezelf in een beachclub met een houten vloer, rieten parasols en her en der wat palmbomen. Als je de inrichting mag geloven dan zou je ieder moment, onder het genot van een tropische cocktail, een brassband verwachten of een optreden van Trafassi.

Niets is minder waar, de avond heeft dan wel de contouren van een beachparty toch verdwijnt dit beeld snel wanneer we de PROTON stage betreden waar op dat moment Deep Dimension staat te draaien. De organisatie is er duidelijk in geslaagd om een intieme en industriële setting te creëren door slim gebruik te maken van LED bars die als een overkapping over de dansvloer hangen. Niet teveel poespas, perfect voor een avondje techno.

Aan de zijkant staat een burger bar waar de energie snel weer aangevuld kan worden. Ofwel, alles is binnen handbereik, een biertje aan de bar is dan ook zo geregeld. Naast de PROTON stage vinden we de Kanaal + stage waar iedereen die niet van techno of deephouse houd een dansje kan wagen.

Vastgenageld aan de houten vloer

Wij merken dat de PROTON stage ons blijft trekken (net als velen anderen) en besluiten om naar Gabriel Ananda te gaan. Geen onbekende voor PROTON aangezien hij in 2015 ook al op het affiche stond. Hij draait al flink wat jaartjes maar deze held uit de Duitse underground scene zorgt ervoor dat we vastgenageld blijven staan aan de houten vloer. Ananda blijkt de perfecte opwarmer voor Miss Melera die het stokje moeiteloos van Ananda overneemt. Melera draait, zoals we het van haar kennen, een heerlijke opbouwende set.

Met alle respect voor ROD en Tripeo komt haar set te snel tot een einde. Melera bewijst maar weer dat ze zonder probleem een hele avond kan vullen. De opbouw van ROD en Tripeo is wat stroef maar de heren weten zich snel te herstellen. Een diepe set volgt waarna we rond de klok van twee Strand Binnen met een goed gevoel verlaten. Het was een heerlijk avondje. Tot snel PROTON!

Verslag door: Bas de Kok

Volgend artikelFestivalchart lanceert 7 nieuwe awards