Heerlijk afdwalen op Free Your Mind festival

Sprookjes zijn fictie en we lezen of bekijken ze graag omdat eigenlijk alles wat er in een verhaal plaatsvindt gewoon te perfect is om in het echte leven te laten gebeuren. En toch.. zijn er van die dagen dat een mens zich bijna in een perfect sprookje waant. Vandaag stond Free your Mind festival op het programma.

1000 en 1 gedachten

We waren er helemaal klaar voor. Na een drukke week waren we wel toe aan een met zon overgoten dag met heerlijke muziek, gezellige mensen en juist het gevoel om even helemaal ergens anders te zijn dan de wereld van normale beslommeringen. Vanaf de parking bij de Arnhemse Stadsblokken hoefden ze zich niet overdreven in te spannen om de plaats te bereiken waar 1000 en 1 gedachten voor een dag worden losgelaten.

Het was in ieder geval geen gebed zonder eind zoals de wandeltocht naar het terrein vorig jaar, hoewel dat misschien in het kader van het evenement verderop (EO jongerendag) nog wel een toepasselijk aspect was geweest 😉

Maar te veel inspannen was juist ook niet de bedoeling want de temperatuur zou op deze zomerse dag richting de 30 graden gaan, en daar was geen woord van gelogen. Een mens hoort zich dan natuurlijk vooral te ontspannen, bij voorkeur met een drankje erbij.

Free your mind, 13 jaar een begrip in Arnhem

De bestemming had inmiddels een aardige historische betekenis gekregen. Niet alleen lag het pal onder de John Frostbrug waarover natuurlijk veel is gezegd en geschreven door WO2, maar het festival Free Your Mind bestaat inmiddels alweer 12 jaar en is daarmee één van de oudste dancefestivals dat ons land kent.

De organisatie had zich duidelijk optimaal voorbereid om alle gasten een zo aangenaam mogelijke dag te geven. De buien van de laatste weken had voor hoog water gezorgd, en hoe dol we met bepaalde temperaturen ook zijn op water, natte voeten om mee te dansen vindt niemand prettig. Mini nadeel daarvan was wel dat er dit jaar geen strand was om uren lang op te vertoeven, maar ach een mens vergeet dat heel snel wanneer er vele andere leuke dingen zijn.

Eenmaal binnen kwam een sfeer van gezelligheid met een lekkere beat ons al tegemoet. Kijk daar waren we natuurlijk voor gekomen. Het stukje niemandsland waar het festival plaatsvindt is door een organisatie niet alleen geheel vrij om in te richten, maar het heeft ook het leuke effect dat je je op een andere planeet waant terwijl pal op de achtergrond de binnenstad van Arnhem duidelijk zichtbaar is.

100 Shades en zon

Op het zandterrein waren verschillende stages ingericht zoals Callis (hosted by Kornuit), Acta, Tenebris (hosted by Flow), Ferrum (hosted by Pollerwiesen), Metallum, Buxus (hosted by Luxor Night Live) en Solumm (hosted by Geknaekt & Lets Go). De namen van deze locaties deden nogal mysterieus aan, maar daarvan was gelukkig geen sprake met de muzikale verhalenvertellers als Franky Rizardo, Wouter S, Secret Cinema en 100 Shades of Greys (met zo’n naam blijf je toch aan 50 andere tinten denken…). Het is maar een kleine greep uit een groot scala van goede dj’s die het festival voor dit jaar in petto had.

We waanden ons in een zanderig buitenlands dorp met vele gezellige plekken om te relaxen en vergeet vooral niet het eten en drinken. Ook de inwendige mens laat zich op een zonnige dag natuurlijk graag verwennen, al viel voor de dag van vandaag vooral het water niet aan te slepen voor velen.

Na de nodige eigen plichtplegingen werd het tijd om alle reguliere gedachten even te parkeren. Het festival heet natuurlijk niet voor niets Free Your Mind, dus weg met de dagelijkse gang van zaken van werk en andere sociale bezigheden. Het werd tijd om de controle over te laten aan de voeten.

Onze tour in Free Your Mind land begonnen we bij Tenebris, waarbij het vervolgens lastig was om de ene locatie te verruilen voor de andere omdat we ons zo amuseerden. Een scala van plekken, artiesten en leuke mensen trokken aan ons voorbij. Wat een grappig feit blijft het dat je mind zo misleid kan worden, door het gevoel te hebben dat je ergens ver weg bent maar toch gewoon midden in de stad zit.

Na een klein rondje in de gedachteloze wereld werd het tijd om in de schaduw een chillplekje te vinden en daar gaan voor volledige ontspanning. De zon is natuurlijk heerlijk, maar het was nog best heet dus valt een plekje in de schaduw bij veel bezoekers toch ook erg in de smaak. En daar zaten ze je dan, op avontuur heerlijk onderuit te genieten van alles wat er om hen heen plaatsvond. En wanneer een mens aandachtig oplet dan vindt er in de omgeving ook heel wat plaats. Een dierentuin van mensen passeerden de revu en zo nu maakten we gezellig een praatje met andere leuke bezoekers die zich ook optimaal amuseerden.

Van Zeeland naar Arnhem

Zo onderuit zittend spreek je nog eens mensen, bijvoorbeeld ook die van erg ver kwamen. Zo had een leuk gezelschap uit Zeeland in de (relatief) vroege ochtenduren de auto gepakt om zeker 2 uur (enkele trip) op ontdekkingsreis te gaan naar het land waar men de gedachten even konden parkeren in de chillstand. Mo was zijn naam en hij vertelde ons in het kort over zijn leven in Goes en dat ze vrij vaak festivals bezoeken. Eigenlijk zouden ze op deze zonnige dag naar een ander festival gaan maar door te weinig kaartverkoop daar kwam ineens het Arnhemse festival in beeld. Een keuze waar ze absoluut geen spijt van hadden.

Wat een heerlijke dag was het. Met zon, een heerlijk klein briesje, praatje hier, praatje daar en super muziek vloog de tijd van lekker genieten gewoon voorbij. Na een paar uur begon langzaam de avond te vallen en besloten we weer te gaan voor een volgend rondje over het festivalterrein. Direct onder de Frostbrug was het een drukte van jawelste en met een nieuw drankje in de hand deinden we lekker mee op de beat. Omdat het daglicht was gedempt kwam een mooi kleurrijk schouwspel van het podium goed naar voren. Direct aan het water van de Rijn werd het een mooi plaatje.

Maar het blijft altijd leuk om te zien wanneer mensen zich vermaken op een feestje en zich lekker laten gaan om gewoon uit de waan van de dag te komen. De omstandigheden van het weer en de leuke locatie deden daarbij veel goed.

Op vakantie in Europa

We maakten opnieuw een rondje over het kleine terrein en genoten van de mensen die om ons heen een dansje maakten (hoe later op de dag hoe fraaier worden sommige dansjes overigens) en liepen langs de vele eetstandjes die er waren. Het voelde een beetje als op vakantie zijn in het zuiden van Europa, maar dan gewoon heerlijk in eigen land (en nog beter, voor ons om de hoek). Zo hier en daar kwamen we wat bekenden tegen en maakten een gezellig praatje. Wat vliegt de tijd wanneer je je intens vermaakt.

De avond was al lang gevallen en de werkdag van meneer (of mevrouw?) zon zat er op. In andere delen van het land bleek het weer niet altijd even fraai, maar in Arnhem hadden we gelukkig nergens last van. Buiten bleef het namelijk zeer aangenaam. Het was aan de vele gasten op dit heerlijke ‘midden in de stad’ feestje goed te zien dat ze even weg waren uit hun reguliere bestaan en volop genoten van de muziek en ontspannen sfeer. Missie geslaagd dus voor de organisatie lijkt ons zo!

Aan het eind van een geweldige dag liepen we langzaam terug naar de parking waar het allemaal begonnen was. We keuvelden ontspannen over de vele dingen die we gezien hadden, de heerlijke muziek en alle overige (vele) indrukken. Vorig jaar wist ik al dat Free Your Mind een festival is waar ik graag terug blijf komen en dit jaar kwam de bevestiging eigenlijk opnieuw.

Misschien is het wel één van de oudste dancefeestjes van ons land, maar Free Your Mind is daarmee allerminst ouderwets of oudbollig. Gezellig, sfeervol, ontspannen en goede muziek zijn de woorden om deze heerlijke dag in een notedop te omschrijven.

Een festival naar ons hart dus op naar 2017!

Volgend artikelThe Flying Dutch: Knallen met Willem van Hanegem