Een kijkje in de keuken van Kytopia & Stekker in het Park

Modulation op Kytopia

Broedplaats voor nieuwe muziek en experimenten, gevestigd in de oude Tivoli op de Oudegracht te Utrecht. Naast de Studio Stekker week, waarin de geboekte artiesten van Stekker 2016 samen met de beschikbaar gestelde synthesizer collectie van Sonar Traffic experimenten en samenwerkingen aangingen, was er op de vrijdag voor Stekker in het Park eerst iets anders: Modulation.

Live sets op modulaire synthesizers (modulars). Deze samengestelde instrumenten bestaan uit allerlei kleine onderdelen, modules, die elk op hun eigen manier de input bewerken tot een nieuw geluid. Op zelf gebouwde of samengestelde modulars laten Mark Verbos (modular bouwer) , Allert (Sonar Traffic) & T.Raumschmiere, Animistic Beliefs en Sjamsoedin (voormalig Nobody Beats The Drum) zien en vooral horen wat voor geluiden er uit hun modulars getoverd kunnen worden. Gekoppeld aan een drumcomputer kwamen de meest waanzinnige landscapes, melodieën en tonen voorbij.

Van Studio Stekker naar Stekker in het Park

Of Stekker In Het Park dit jaar door kon gaan was tot een paar maanden geleden nog onbekend. Vorig jaar kreeg het festival een flinke dreun door het noodweer dat ons land teisterde en talloze festivals annuleerde. Uiteindelijk ging Stekker wel door en werd het een intense, compacte editie. Dat Stekker een trouwe achterban heeft blijkt dit jaar wel weer; zo’n vierduizend mensen zijn afgekomen op deze editie van Stekker in het Park.

De locatie, park de Voorveldse Polder, is een gouden greep. Met drie podia (Strand, Kornuit en Veld) verspreid door het park is er genoeg te zien en te dansen. Waar op het strand de techno hoogtij viert, kun je bij de Kornuit stage terecht voor subtiele house en disco en zie je de uitkomsten van de Studio Stekker week live op het Veld. De aankleding is vrij sober, er zijn een aantal gekleurde doeken om bomen gewikkeld en wat gekleurde lampen op de grond gezet. Ook de soundsystems zijn niet al te krachtig. Het maakt niemand wat uit. Stekker is vooral een klein festival waar vriendengroepen een dagje uit gaan en er samen een leuk feest van willen maken.

Een Sluwe Vos in het Park

Op het Strand is het nog rustig als de Sluwe Vos, onder zijn alter-ego Haeken, pompende techno over het publiek heen walst. Het zonnetje breekt zo nu en dan door, de temperatuur is aangenaam en de sfeer heerlijk. Een wandelingetje makend over het terrein komen we aan bij de Kornuit stage waar op het kleine podium Dauwd staat te draaien. Hij bouwt zijn set rustig op maar echt spannend wordt het nergens. Anders is dat bij het hoogtepunt van de dag: Shanti Celeste. Meegenomen door Dauwd en met een reden: ze draait een sterke, stoere en spannende set vol diepte, classics en disco. Van Omar S tot aan Prince ‘Oh Sheila’ met als absolute hoogtepunt de disco boogie van Rena’s ‘Dance It Off’.

Door naar het Veld waar Sirens of Saturn (Cosmic Force en Pitto) een geweldige live set neerzetten. Een verassingsact die niet op de line-up terug te vinden is. Johannes Brecht speelt live met een drummer en een zanger. Hij opent met ‘Holla’ en trekt deze lijn door. Meest bijzondere op het Veld podium is wel de samenwerking tussen Cobblestone Jazz (Matthew Dear) en The Mole, een echte hardware-freak. De vier heren produceren een sound die grillig is verweven met verfijnd toetswerk.

Always On My Mind

Op het Strand heeft Tripeo, het alter-ego van Darko Esser, de decks overgenomen van Objekt. Zijn dj set zit vol techno, classics en een tikkeltje trance; van Marco V’s ‘Stimulated’ via Konstantin Sibold’s ‘Mutter’ naar Sylvester’s – ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’. Veteraan Steve Rachmad neemt het stokje van Tripeo over en sluit Stekker in het Park waardig af op het Strand. Pompende, dikke, melodieuze techno gooien de heupen los in een hele goede set waar ook een edit van Giorgio Moroder’s – ‘From Here To Eternity’ en Frankie Goes To Hollywood’s ‘Relax’ voorbijkomt. Op de Kornuit Stage breekt Call Super de tent af met Laurent Garnier’s ‘The Man With The Red Face’ en draait Tsepo de Henrik Schwarz edit van Bill Withers ‘Who Is He (And What Is He to You)?’ om vervolgens het festival af te sluiten met een euforische track: ‘Always On My Mind’ van de Pet Shop Boys.

Stekker In Het Park is uniek in zijn soort. De studioweek en de artiestenfamilie die opgebouwd is (Dauwd nam Shanti Celeste mee en Call Super droeg Objekt aan) maken het anders dan alle andere festivals. De rek is er nog lang niet uit en we kijken hals reikend uit naar wat volgend jaar zal gaan brengen.

Foto door: Paul van Dorsten (Stekker)
Verslag door: Daniel van Haren

Volgend artikelKleine en grote wasjes op Guilty Pleasure festival