Mandala festival: Een kleine vakantie in the middle of nowhere

We nemen je mee naar vakantiepark De Bergen in Wanroij, waar afgelopen weekend sleepover festival Mandala plaatsvond. Het kleine zusje van de organisatie achter Extrema Outdoor en Solar Weekend Festival. Maar wie deze festivals met elkaar vergelijkt, vergist zich.

Geen prominente headliners

In tegenstelling tot Extrema – waar het draait om prominente headliners, harde beats en flinke namen – is Mandala klein en intiem. Misschien wel één van de meest pure festivals van het land. Geen meterslange dranghekken of een gigantische entree met +30 poortjes. Nee, door een bescheiden ingang betreed je een prachtig natuurgebied met een groot bos, een mooi strand en een helder natuurzwembad: een meer waarrond zich het hele festival zich afspeelt.

Mandala wordt geïntroduceerd als kleine vakantie in the middle of nowhere en zo voelt het ook. Het is de perfecte plek om de drukte van de randstad even te ontvluchten en je een weekend lang onder te dompelen in hippie-achtige sferen. Het draait om theater, dans, workshops, yoga, kunst, creativiteit, muziek en elkaar.

Hippies en hipsters

Mandala is voor jong en oud, maar écht. Vaders, moeders, kids, hippies en hipsters gaan hand in hand samen. Bij binnenkomst zien we in één oogopslag een kleurrijke waterglijbaan met een jonge kinderen en vlak daartegenover een shisha-tent met een flinke pluim blauwe rook. Met het tentje op de rug en de tassen in de hand besloten we eerst maar eens een rondje over het festivalterrein te doen.

We lopen over het strand langs talloze kleine tentjes, mini stages en chillouts opzoek naar een een plekje om de tent neer te zetten. Aangezien we dit overal mochten doen, twijfelden we tussen een spot naast de knusse mainstage of een rustig plekje, in de schaduw van een gezellig camper. Het werd de Camper. We floepten de tent uit, vroegen onze vriendelijke buren om een luchtpomp, gooiden de spullen in de tent en gingen op weg.

Voetenbad terras

We waren nog geen drie stappen van de tent verwijderd toen we bij een gezellig ‘kruiwagen-voetenbad-zithoekje’ kwamen. Het was nog vroeg, dus we besloten even met onze voeten in het koude water in de zon te gaan zitten. Al snel kwam er een gezellige dame naast ons zitten, die vertelde dat ze door haar zoon is meegevraagd naar dit festival.

Ze was nog nooit naar een festival geweest, maar ze vond het fantastisch. Ze was verbaasd over de gezellige, open sfeer en aardige mensen die ze overal tegenkomt. Of ze hierna ook naar andere festivals zou gaan met haar zoon liet ze nog even in het midden, maar Mandala is volgend jaar alweer rood omcirkeld in de agenda.

Steampunk koffie

Wanneer de avond valt, belanden we bij een klein koffiestandje waar steampunk-style koffie wordt gezet. Met keuze uit 24 verschillende specerijen. Van gemalen pepertjes tot zoethout en cinnamon. Kun je niet kiezen? Geen probleem, er is ook een dobbelsteen om je koffie mee samen te stellen.

We vervolgen onze ontdekkingsreis langs fijne dansbare discodeuntjes, Herrie met Gerrie, foute jaren 90 hitjes van de LadyBoyz en een kolkende massa bij de opzwepende beats van SKIP&DIE. En voor wie dan nog geen genoeg heeft, gaat de afterparty in een naastgelegen schuur tot in de laatst uurtjes door. Wij zijn blij met Mandala en zijn volgend jaar zeker weer van de partij!

Was jij ook op Mandala festival? Laat ons weten wat je ervan vond en geef je beoordeling.

Report door: Jorn Dost
Foto door: Kim Balster

Volgend artikelWe Are Electric: Genieten op zondag