Overwerken in de zon op Ploegendienst

Dit weekend stond Ploegendienst festival op het (werk)programma. Dit keer geen dance festival in de Randstad, maar gewoon in de parel van het zuiden; Breda. De stad die we natuurlijk kennen van de vele DJ talenten die het heeft voortgebracht, denk hierbij aan Tiësto, Hardwell, Funkerman, Dannic en R3Hab.

Met uitzondering van de grote feesten als Dancetour en 538 Koningsdag staat Breda (helaas) nog niet op de kaart als het gaat om dance festivals en dat is jammer. Want de stad heeft (zeker als studentenstad) veel te bieden. Tijd dus voor nieuwe initiatieven zoals Ploegendienst!

Hollywood in Breda

We vertrekken die dag met het fietsje vanuit het centrum richting Breepark, een braakliggend terrein achter de Decathlon. Nog voordat we de A27 overfietsen doemen de letters van Ploegendienst al op. De organisatie wil Breda duidelijk wel op de kaart zetten als festival “Capital of the world” en heeft daarom de Hollywood signs (wie kent ze niet) gebruikt als inspiratie voor Ploegendienst.

Bij aankomst parkeren we onze fiets en zijn we redelijk snel binnen. Wat direct opvalt is dat Ploegendienst het concept van A tot Z heeft doorgevoerd. Het terrein is een bouwplaats en de mainstage is omgebouwd tot werkplaats met steigers, containers, houten planken en bouwvakkers. Ook de DJ’s draaien in een verrassend en bijbehorend format, namelijk B2B of B2B2B (jawel..in ploegendienst). Over alles is nagedacht en de sfeer is ronduit gemoedelijk.

Overwerken in de zon

Op de mainstage zetten Tsepo, Lucky done gone en Will Orson direct de toon. Wat een set! Heerlijke deephouse met melodieuze tunes zorgen ervoor dat de zon direct gaat schijnen. Naast de boys zien we een verrassende verschijning staan. Wie is deze vrouw? Via via komen we erachter dat het Miss Bunty is en damn wat kan deze vrouw zingen. Ze voegt dan ook subtiel haar aandeel toe aan de set met haar gouden stem, heerlijk! Met deze combinatie on stage is het geen straf om van twaalf tot twaalf te moeten overwerken in de zon.

Van de mainstage verplaatsen we ons naar de Fabriek. Hier staat Juan Sanchez, bekend van Format, achter de draaitafels met collega Doka. Diepe rollende techno knalt uit de speakers. Het is dan ook hard (en zwetend) werken in de Fabriek. Gelukkig tref ik regelmatig een verdwaalde bouwvakker met ijskoude raketjes om mijn lichaam af te koelen.

Na de set van Haeken lopen we een rondje over het terrein. Naast een Silent Disco area, een container waar je geknipt kunt worden en wat eettentjes treffen we hier ook het ultieme bedrijfsuitje aan. Een geheime stage waar de klimop slierten en palmtakken je rond de oren vliegen. Dit bedrijfsfeestje is duidelijk uit de hand aan het lopen..waar is de manager!?

Ploegenset van formaat

We eindigen weer op de mainstage om ons, na de set van Cinnaman, op te maken voor een ploegenset van formaat. Op het programma staan namelijk de twee grondleggers van de house geprogrammeerd; DJ Dimitri en Joost van Bellen! De heren van weleer weten dan ook precies hoe ze met hun B2B set alle werknemers op de vloer los te krijgen. Ze raken de juiste snaar en gooien klassieker na klassieker in hun set waaronder mijn favoriet; Fingers Inc, met Can You Feel it. Wat een heerlijke closing voor een festival van dit formaat top! Na het laatste nummertje fiets ik voldaan terug richting Breda.

Als oud-student (ik zat op de NHTV) van Breda vind ik het dan ook tof om te zien dat Breda in de lift zit voor wat betreft festivals. Ploegendienst mag dan misschien niet het grootste festival zijn, ik heb heerlijk staan overwerken in de zon. Of ik mijn loon krijg weet ik niet, maar volgend jaar ben ik zeker van de partij.

Report door: Bas de Kok

Volgend artikelHeerlijk afdwalen op Free Your Mind festival