Ploegendienst: Dansen in een festival lagune

Wij waren dit weekend op Ploegendienst festival! Het festival wat vorig jaar door de bezoekers van Festivalchart werd bekroond tot de top 3 dance festivals van 2016. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen op deze uitverkochte editie. Dit keer op een nieuwe locatie: de Galderse meren in Breda.

Buskaartje omwisselen voor een buskaartje

We besluiten de bus te nemen vanaf Breda CS. Aangekomen bij de bushalte worden we vriendelijk begroet door een team van ploeggenoten. Omdat ik keurig mijn bustickets via internet heb gehaald verwachten wij dan ook direct te kunnen vertrekken. Helaas wordt ik (doch vriendelijk) geattendeerd door een werknemer op het feit dat ik mijn buskaartje moet omwisselen voor een buskaartje. Huh? Niet echt efficiënt, zeker niet als je ziet dat mensen zonder kaartje nog eerder een plekje in de bus hebben bemachtigd. Moet ik nu al overwerken?

Met een goed humeur vertrekken we vanuit Breda en via een mooie route langs het bos komen we uit bij de Galderse Meren. Helaas hadden meer mensen het idee om een verkoelende duik te nemen waardoor we met de bus in een file komen te staan. Om zich geen probleem, wel wanneer de binnenkant van een bus 100 graden begint te bereiken. De buschauffeur kiest uiteindelijk eieren voor zijn geld en gooit de deuren open. Te voet leggen we nog een kort stukje af richting de ingang van Ploegendienst.

Dansen in de festival lagune

Zodra we de aankomen bij het terrein verdwijnt dit smetje als sneeuw(?) voor de zon. Na het passeren van de ingang doemt voor ons neus een ware festival lagune op. Het witte zand doet bijna pijn aan de ogen. Wauw! Je zou het kunnen vergelijken met een stukje Ibiza in Breda of Aquabest in het klein. Wit zand gecombineerd met een azuur blauw/groen meer. De vakantie modus springt spontaan aan en de slippers gaan uit.

Bij de bar halen we een verkoelend biertje (met een statiegeld beker) om met de voetjes in het water te luisteren naar de set van Prunk en Wouter S. Net als vorig jaar draaien de DJ’s weer in Ploegendienst, ofwel B2B. Ook de podia zijn volledig van steigers gemaakt voorzien van kranen en ijzeren tonnen waardoor het thema van het festival volledig is doorgevoerd door de organisatie. Zelfs het personeel verricht tijdens de set wat onderhoudswerkzaamheden op de steigers.

Een minuut stilte

Nadat we hebben staan schuren op de zwoele R&B beats bij Hit de Docks en we Egbert en Secret Cinema de Techno tent hebben zien slopen (niet letterlijk natuurlijk) verplaatsen we ons al dorstig naar het Havengebied. Dan gebeurt er iets bijzonders; een minuut stilte om de slachtoffers van de ramp in Manchester te eren. De muziek gaat uit en er volgt een oorverdovende stilte. Rillingen lopen over mijn lijf, niet alleen omdat de stilte mij raakt maar ook het besef dat een “klein” festival in Breda dit van de grond krijgt. Het voelt alsof we één grote familie zijn. De minuut stilte wordt opgevolgd door drie grote tonen en weer voel ik dezelfde rilling. Trust me..ik heb veel festivals bezocht maar zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Zonsondergang in het Havengebied

We eindigen vervolgens op het Havengebied, een groen stukje eiland wat midden in de Galderse Meren ligt. Hier draait Some Chemistry B2B met Florinsz Janvier. Voor mij onbekende namen..toch weten ze het momentum van de ondergaande zon perfect te pakken. Wat een gouden combinatie! Met hun minimale, warme en melodieuze sound zorgen ze voor een ultiem relaxte sfeer in het Havengebied. Vanaf de heuvel kijk ik uit op het meer en zie ik iedereen om mij heen genieten.

Natuurlijk speelt het weer hierbij een belangrijke rol maar in combinatie met deze setting en deze heren zou het Havengebied ook met regen nog een paradijs kunnen zijn. Op de naastgelegen creatieve markt pakken we nog een biologische burger (met rucola sla uit Noorwegen) en sluiten we af op de mainstage met Luuk van Dijk en Tapesh. De zon gaat onder en het blijft nog lang gezellig op Ploegendienst. De organisatie (Kairos Events) heeft dan ook een topeditie neergezet en een bakermat voor volgend jaar. Wij blijven Ploegendienst zeker volgen, tot volgend jaar!

Vond jij Ploegendienst het beste dance festival van 2017? Geef dan hier je beoordeling!

Meer foto’s zien? Check dan de Festivalchart Facebook pagina.

Report door: Bas de Kok & Mark Rademaker

Volgend artikelFree your Mind: Volle bak ontlading