Report: 8Bahn Kingsday festival

Een rondje in de 8Bahn..

Soms is het leven één groot pretpark. En bijna al die parken hebben ergens wel een achtbaan, dus zo’n ritje moet je dan uiteraard even beleven. Met dat gevoel stonden we, op de verjaardag van Koning Willem, voor de poorten van het Arnhemse Musispark.

Een bescheiden park in het centrum van de stad, maar een ideale locatie voor een voorjaarsfeestje. Ware het niet, dat er op deze bijzondere verjaardag maar bar weinig van een voorjaar of zomers tafereel te merken was. Geen temperaturen tot aan de 30, korte broeken of bakken in de zon, maar kou, kou en nog eens kou.

De dag was nog wel zo aardig begonnen, maar Koning zon had ’s middags schijnbaar besloten zelf in de kroeg een pintje te gaan pakken dus kregen we een geheel van wolken, regen, hagel en wat voor prut dan ook voorgeschoteld. Oh ja, maar heeeeeeel af en toe een straaltje van een zon look a like

Het mocht de pret echter niet drukken. Een leuk verjaarsdagsfeestje is immers iets wat je uitgebreid moet vieren en wanneer het gratis is dan wordt menig landgenoot helemaal enthousiast . We waren ook niet bang om in het park te gaan verpieteren, want de organisator heeft een goede ervaring en reputatie. Dit jaar was het immers al de 8e editie van het 8Bahn Kingsnight en Kingsday festival, wat traditiegetrouw al in de vroege avond van Koningsnacht was begonnen en eindigt in de nacht dat Zijne Majesteit jarig is geweest.

Had het gratis ‘pretpark’ op dinsdag nog een line up van 6 DJ’s zoals ROD, Patski, Anel & Jocelyn, Elias Mazian, 100 shades of greys (boeiende naam vindt u ook niet) en Young Marco, op de dag van Koning Willems birthday was de line up nog vele malen groter met zeker 19 acts. Met Marcel Fengler, Mike Dunn, Jameszoo, Moscoman, Lucas, Rik Payne, New Jack City en Teis, om maar even een greep te halen uit de zoveel namen die werden voorgeschoteld.

En dan is nog niet eens beschreven dat de organisator ook zo slim was geweest om in de avond/nacht van Koningsnacht op dag, in het aloude Luxor een uitverkochte afterparty te presenteren met onder andere Dave Clarke (The Baron of Techno) en Juxtapose.

Organisator 8Bahn kent dus wel de klappen van de zweep Terug naar het moment dat we als blije kinderen voor de poorten van het Musispark stonden. Ieder kent het wel, zo’n moment dat je eigenlijk niet lang kan wachten om naar binnen te gaan. Lopend vanaf het centraal station kwam de beat ons al beetje bij beetje tegemoet. Een mens komt snel in de stemming voor iets vrolijks zeggen we maar, vooral als het weer niet helemaal om naar huis te schrijven is. Die toegang was nog wel even een klein dingetje, want om aan de poort te komen hadden we vanaf het station een aardige route gemaakt om op het juiste punt uit te komen. Tja, wat kan een mens ook zonder navigatie..

Maar als echte ehh partycrashers lieten we ons natuurlijk niet gek maken. Het was jammer dat de zon niet fulltime in dienst bleek te zijn want anders had de binnenkomst in het Musispark helemaal een optimaal voorjaarsgevoel gegeven. Met groen en water om je heen krijg je dat immers wat sneller dan bijvoorbeeld op een industrieterrein.

Met een scala aan eettentjes, drinkgelegenheden, bankjes/picknicktafels en twee grote tenten was het kleine park snel gevuld. Het zag er allemaal voor het oog erg vrolijk uit en een gezellige sfeer kwam ons direct tegemoet. Goede start! En met een lekkere beat op de achtergrond wordt een mens dan al snel wat gelukkiger. We besloten om direct maar naar de laatste tent te lopen waar de DJ’s in Studio Sonsbeek stonden te draaien. Niet dat we specifiek op die locatie uit waren, maar het gaf ons vooral het ultieme gevoel een modderige obstacle run mee te maken.

Had ik nog ongeveer een maand geleden voor mijn blog ergens bij een plas naar zo’n run staan te kijken (ja hallo, meedoen is voor bikkels he), nu moesten we onze mooie glanzende schoenen de opdracht geven zoveel als mogelijk de modderpartijen te ontwijken. Een doorweekt park wordt immers nog wel eens (een beetje) modderig, en daar kan een organisator ook maar weinig aan doen. Ach een mens gaat vol voor uitdagingen in zijn of haar leven!

Die barre tocht naar de tent verliep gelukkig best soepeltjes, hoewel het met vele schuin liggende platen (zo’n park is ook niet helemaal egaal) ook wel eens een uitdaging kan zijn wanneer je een drankje in de hand hebt. Zelf had ik vooraf bewust besloten geen plu mee te nemen om gezeul te voorkomen, dus een verfrissende ehh spabron vanuit de lucht (lees: regen) neemt een mens dan maar op de koop toe.

Het verliep allemaal vlotjes en voor we het wisten stonden we lekker warm te draaien op de beat bij Studio Sonsbeek. Nou ja warm, het deinen zorgde er in ieder geval voor dat de normale gevoelstemperatuur weer terug kon komen. Drankje in de hand en gezellig kletsend met bekenden die je hier en daar ineens midden in een tent tegenkomt. Het ritje in de 8Bahn was goed begonnen!

We suisden denkbeeldig door de lucht van beat naar beat en voor we het wisten stonden de wijzers van de klok ineens op een hele andere plek dan toen we naar binnen gingen. Hoe was dat nou mogelijk? Wat gek… Tijd voor wat variatie. Zoals het in een ‘pretpark’ gaat stap je dan van de ene attractie in de andere.

En zo kwamen we, na een tussenronde bij de ‘halloikgahiereveneendrankjehalen’ (lees: bar) tussenstop, in de nog grotere tent van 8Bahn terecht. Nou was het op deze locatie vanaf het begin af aan al aardig druk, maar bij aankomst zorgde de vrolijke weersomstandigheden buiten er voor dat het halve park ineens besloot de locatie met een bezoekje te vereren. Toch heerlijk wanneer bezoekers hun vooral niet droge plu’s besluiten uit te schudden in een tent met halfdoorweekte dansers.

Gelukkig stonden we aardig aan de buitenrand van de betreffende locatie (waardoor je iets meer ruimte hebt om te bewegen) waardoor onze muzikale achtbaan weer in volle vaart op de beat van de volgende DJ kon gaan. Een drankje en lekkere muziek maken alles goed bij de gedachte dat je maar niet buiten hoeft te staan. In de openlucht werd het voor langere tijd wat minder aangenaam, maar binnen zat de stemming er gelukkig goed in.

Wat een heerlijk feestje op deze bijzondere landelijke verjaardag. Het enige wat de muzikale tocht heel even verstoorde voor ons zelf was een bezoekje aan de ehhh ‘attractie’ wat ze ook wel toiletten schijnen te noemen. Dat was al een uitdaging op zich om die zo droog mogelijk te bezoeken (terwijl je de modderpartijen probeert te ontwijken) maar het nadeel was daarbij dat de voorzieningen helemaal vooraan het ‘pretpark’ waren gestationeerd. Das best nog een tocht wanneer je bijvoorbeeld in de laatste tent (Studio Sonsbeek) staat en ineens denkt….. Misschien voor de organisator handig om daar voor het volgende jaar even naar te kijken.

Misschien was het wel bewust.. Als echte Nederlanders moet je immers iets hebben om over te mekkeren, maar hey te veel lopen op een dag dat je voeten alleen maar een dansje willen maken is nooit erg gewenst. Over de oudere chaggie toiletdames hebben we het natuurlijk ook niet, want ik vermoed dat ze meer van het genre J. Smit uit Volendam waren dan van boem, boem, boem. En ach wisten zij veel toen ze op een zonnige dag hadden besloten hun Kingsday 2016 op ehhh bij de parkplee’s door te brengen 😉

Gelukkig was het een stuk aangenamer bij de tent Juxtapose, al kom je daar natuurlijk ook vooral om je te vermaken en niet voor handelende plichtplegingen zoals bij de chaggie dames. Als willekeurige bezoeker moet ik toegeven zelf geen idee te hebben welke DJ nou op welke locatie stond te draaien, maar het werd absoluut niet ongezelliger.

De tijd vloog voorbij en na wat wilde ritjes in de 8Bahn had een deel van ons gezelschap toch ook even de behoefte om nog buiten het sfeervolle muzikale park te kijken voor wat verjaardagsvierders in de stad.

Het feestvarken zelf had het feestje in de ochtend al gevierd in toen nog zonnig Zwolle, maar voor de volgende ronde kan ik Willy toch echt eens aanraden om ook een ritje in de 8Bahn mee te maken. Een pretpark is immers altijd leuk voor het hele gezin 😉

Organisator 8Bahn had in ieder geval het huiswerk prima gedaan. Vooraf was duidelijk geanticipeerd op de verwachte weersomstandigheden, dus niemand kon tijdens het feestje echt verpieteren. De lekkere muziek met hier en daar een hapje en drankje zorgen er dan vanzelf voor dat bezoekers in een goede stemming blijven. Dat lijkt eenvoudig, maar met een grauwe grijze natte lucht kan dat voor menig festivalorganisator nog wel eens een uitdaging zijn.

Stap ik normaal niet heel erg snel in een willekeurige achtbaan, deze 8B versie zal ik in de nabije toekomst zeker vaker bezoeken. Want ook buiten Koningsnacht- en dag om wordt er nog wel eens iets georganiseerd door hen (begin september bijvoorbeeld).

Een speciale uitnodiging daarvoor stuur ik nu direct maar gelijk naar Koning zon. Natuurlijk heb je wel eens recht op een vrije dag, maar het maakt een buitenfeestje voor ons allemaal net iets aangenamer wanneer je er ook bij bent. Met vriendelijke groeten van mijn inmiddels vermoeide voetjes 😉

Report door: Eugene van Essen
Foto door: Eugene van Essen

Volgend artikelReport: De verborgen zomerschat van Sayo