Report: De verborgen zomerschat van Sayo

Soms hoeft een mens niet ver te reizen om de kleine verborgen schatten van het leven te vinden. Een blik in eigen land is dan al ruim genoeg. Op de dag dat we vieren in alle vrijheid te kunnen leven, besloten we de zoektocht naar een bijna verborgen schat in te zetten.

Een heerlijk windje kwam ons tegemoet, en zoals het hoort bij goede verhalen was de hemel vandaag daadwerkelijk strak blauw met een grote warme geel-oranje bol. De aankomst op de locatie voelde als een kleine ontdekkingsreis, want waar waren we eigenlijk. Wat ziet een mens wanneer deze goed om zich heen kijkt? In het geval van dit avontuur was dat een groot weiland, een spoorbrug in de verte, water, tenten en..koeien? Ja lezer, inderdaad koeien!

Links op het grote pad dat we moesten bewandelen kwamen de koeien al dartelend ons tegemoet. Voor een heel kort moment waren we bang dat Yvon Jaspers uit de struiken zou springen om ons een boer te kunnen slijten, maar dit bleef ons gelukkig bespaard. Stel je voor zeg, op weg naar een nieuw avontuur en dan zit je de rest van de dag opgescheept met boer Geert omdat die z’n schaapjes niet letterlijk op het droge krijgt.

Maar de locatie van weiland, koeien, spoorbrug en water leek in eerste oogopslag niet echt een plek te zijn waar je een Sayo schat kan ontdekken. Een wat? Oke, korte uitleg..

Sayo staat voor nieuwe ontmoetingen en vriendschappen die ontstaan tijdens “wilde” evenementen. Over het aspect “wilde” zouden we fundamenteel nog even kunnen discussiëren, maar wie heeft daar nou zin in op een heerlijke zomerse dag terwijl de klanken van een lekkere beat je uit de verte al tegemoet komen. Maar juist in de zomermaanden zijn er van Sayo wat intieme schatten te vinden voor oude bekenden en nieuwe liefdes.

Zon, sexy house/techno, een bbq, intieme sfeer en leuke mensen. Dat is eigenlijk waar het helemaal voor staat, en daarmee is ook niets te weinig gezegd. Een verborgen schat aan fijne energie die mensen zelf uitstralen en wat de muziek met zich meebrengt. Zouden wij deze schat vandaag ook vinden?

We kregen een vriendelijk welkom bij de ingang van een vrolijk duo, waarna het avontuur in het kleine grote land Sayo kon beginnen. Voor ons lag een terrein met wat tentjes, mooi groen gras, in het midden wat merkwaardige attributen waar ik zo op terug zal komen en aan het eind van dit kleine paradijs, pal onder de spoorbrug, de locatie waar de middag en avond begeleid zou worden door bijzondere muzikale gidsen. Het was geen grote locatie, dus we kregen direct het gevoel binnen te komen bij een leuk gezelschap dat elkaar (mogelijk) al jaren kent. Geen festival dus met enorme mensenmassa’s waarbij je bijna verdrukt wordt door de mededansers en de warmte.

Voor deze mooie zomerdag dag hadden de DJ ‘gidsen’ Ardo, Frank Gunsing, Paul Hoefsloot, Hama Jozef, Pascal Rikkers, Robin Picazo en Daan Rood zich opgeofferd om alle ontdekkingsreizigers het ultieme voorjaars- of zomergevoel te geven. Met het zonnetje en een briesje in je gezicht kon de middag niet mooier beginnen. Tijd voor een drankje!

Na het sparen van een collectie munten en de eerste drankjes besloten we om ergens op het mooie groene gras vlak langs het water neer te ploffen. Wat een zaligheid zeg. Je bent op avontuur, op zoek naar een zomerse Sayoschat en je hoeft er eigenlijk maar weinig voor te doen. Werden de oren geprikkeld door de heerlijke beat, de ogen hadden vandaag ook geen verlofdag genomen en keken goed om zich heen. Allemaal zonnige goed uitziende mensen liepen en lagen om ons heen, toe aan ontspannen uurtjes.

Dezelfde ogen waren echter ook afgeleid door het middenterrein. Je kunt op avontuur gaan, maar je kan ook echt op avontuur gaan zo bleek. In de trant van, kom je gaat gezellig midden in een weiland liggen om naar muziek te luisteren en in de tussentijd trek je nog even een pak aan om sumoworstelaar te gaan spelen. Of.. kom ik ga een dagje grazen in de muzikale wei, maar intussen ga ik ook nog even zitten op een rodeo….ehhh rodeo…nou stier konden we het niet noemen hihi. Het ding werd de Kinky Willy genoemd, waarbij de organisator vooraf nog had gevraagd welke vriend(in) er een sterke grip heeft. Als lezer zijnde kan je nu van alles voor ogen hebben wat Kinky Willy zou kunnen zijn, en ja het is precies wat je denkt. Menig man zou bijna jaloers worden van zo’n enorm exemplaar 😉

En zoals het bij dergelijke avonturen gaat stond Willy er de eerste uren wel alleen voor. Pas na het nuttigen van wat zonnige drankjes durfden de eerste bezoekers een wilde rodeo te ervaren. Ook zo handig wanneer er dan dames besluiten dat volop met hun korte zomers rok te doen. Want ja, het was warm, dus de eerste rokjesdag werd weer letterlijk uit de kast gehaald.

Het genieten werd er niet minder van. We lagen heerlijk in het gras en liepen af en toe heen en weer voor een nieuw drankje of toiletbezoek. Ten aanzien van dat laatste hadden (hebben) we eerlijkheidshalve de kritische noot dat een heel muntje voor een bezoek aan dixie wel erg veel is. Uiteraard moet ook in het land van Sayo er geld worden binnengehaald, maar misschien valt daar de volgende keer nog wat aan bij te schaven om te voorkomen dat je als bezoeker ander maar bij Grada de koe gaat zeiken.

Een grappig detail waar ons oog overigens op viel was de letterlijke ballonnenparade om ons heen. Nee we hebben het hier nog altijd over een heerlijk zomers Sayo avontuur en geen gemiddeld verjaardagspartijtje. Wat een mens allemaal met ballonnen kan doen hebben we kunnen ervaren, en dat is nog best veel 😉 De stemming werd er alleen maar vrolijker van en in het kleurrijke geheel waarin we ons bevonden genoten we volop van alles wat we zagen en hoorden.

Intussen bleven de muzikale DJ gidsen hun ding doen alsof ze al jaren op die locatie het stonden uit te voeren. Vol met passie, en waarschijnlijk zelf ook genietend van de heerlijke dag en zon.
Ardo, Frank, Paul, Hama, Pascal, Robin en Daan. Het moet worden gezegd, jullie weten het publiek absoluut te entertainen en laten ontspannen, bedankt!

Maar zo’n bezoek aan een bijna verborgen Sayoland is ook zo hard werken joh 😉 Het is toch voortdurend maar ontspannen en genieten van de muziek. En wat dacht je van al die zon die je maar moet verwerken. Terwijl sommige bezoekers letterlijk moesten bijkomen van hun ballonnenblaasact zaten wij alweer lekker op een bankje, te genieten van de muziek. Al kijkend naar vele leuke mensen.

De avond was al lang gevallen toen we besloten onze magen in de stad te gaan vullen. Natuurlijk hadden we tot het eind kunnen blijven, maar op de dag van bevrijding wilden we op verschillende plekken nog wat van de geweldige sfeer mee pikken. Maar toegegeven, de schat van Sayo is niet één eenvoudig ding om naar te graven. Het is een heerlijk kleinschalig festival waar je gewoon ontspannen onderuit kan genieten van goede DJ’s.

Voor ons het belangrijkste onderdeel van een geweldige dag! Wil je meer weten over Sayo en hun leuke feestjes? Surf dan hier op Facebook naar hun eigen pagina met dezelfde naam. Dan krijg je gelijk een leuk beeld van de activiteiten.

We gaan zeker op voor het volgende summertimefeestje!

Report door: Eugene van Essen
Foto door: Eugene van Essen

Volgend artikelEmporium brengt Brasil op z’n Holandês