Solar Weekend: Al 15 jaar een succesvol concept

Terwijl het festivalseizoen van 2019 doordendert kijk ik in mijn agenda en constateer ik dat het alweer augustus is. Een maand die traditiegetrouw wordt afgetrapt met het bekendste creatieve festival van Nederland: Solar Weekend.

Al 15 jaar een succesvol concept

Voor velen een vaste prik in de agenda en bekend om zijn (vertrouwde) recepten zoals het waterpistolen gevecht, FeestDJRuud, Stichting Vage gasten (R.I.P.), de spiegeltent (tevens R.I.P), een toffe randprogrammering en natuurlijk de beruchte afterparty’s op de camping die doorgaan tot in de laatste uurtjes.

Dat Solar een succesvol concept is blijkt wel uit het feit dat ze dit jaar hun 15-jarig jubileum aantikken. Een enorme prestatie aangezien maar weinig festivals in Nederland deze mijlpaal achter hun naam kunnen zetten. Tijd dus om af te reizen naar Roermond om te kijken hoe de organisatie deze feestelijke editie heeft opgezet.

Een onweersbui voor de sfeer

We komen op vrijdag aan op de camping. Bij binnenkomst trekken donkere wolken boven ons hoofd samen. Er volgt een heftige regenbui waarbij vooral de kleine tentjes en party tenten het moeten ontgelden. Wanneer de zon weer tevoorschijn komt zien we dat de storm de pret op Solar niet heeft kunnen drukken.

Iedereen kruipt uit zijn tent en binnen no-time is de sfeer weer op maximaal niveau. De BBQ’s, biertjes en opblaasfiguren worden uit de tenten gehaald en iedereen maakt zich op voor het avond programma in de 72-uurs tent.

Ja…ik wil…Solar!

Na een lang avondje doorhalen op de camping beginnen we zaterdag (met een lichte kater) aan het dagprogramma. Ondanks dat Solar geen “line-up” festival is en het meer moet hebben van de randprogrammering zien we toch een aantal mooie namen op de line-up staan. Denk daarbij aan De Jeugd van Tegenwoordig, Ben Sims, Ben Clock (andere Ben) en Fedde le Grand.

Voor wie van andere muziekstijlen houdt is een bezoek aan Solar zeker de moeite waard, met een ruim aanbod van diverse stages en muziekstijlen van pop tot house tot techno. Elke stage heeft een eigen stijl, waardoor je jezelf steeds in een andere omgeving waant; van Funky Town tot de Jupiler stage tot House of House.

Ook food liefhebbers komen op Solar aan hun trekken met een divers aanbod aan foodtrucks. Hier kan je terecht voor een bak patat, pannenkoeken tot zelfs een gezond bakje poke bowl. Wie echt “honger” had kon direct het huwelijksbootje instappen. Voorzien van een officiële trouwambtenaar was het mogelijk om direct het ja woord te delen met je festivalbuddy. Een festival huwelijk..geniaal! Ja..ik wil!

Grondleggers van de house

Solar bestaat 15 jaar, en dat hebben ze vooral te danken aan de unieke sfeer op het festival. Overal waar we komen hangt een sfeer van gemoedelijkheid, van de Mainstage tot de Slager area. We lopen dan ook verschillende artiesten af op weg naar de avond. Na een ietwat tegenvallende show van de Jeugd van Tegenwoordig op de Mainstage (we hebben ze in betere vorm gezien) verplaatsen we ons naar de House of House stage. Hier staat Housequake gepland.

Voor de jonge lezers onder ons zal dit niet direct een belletje doen rinkelen, maar voor de mensen die al 15 jaar festivals (en daarmee Solar) bezoeken zeker wel. We hebben het natuurlijk over Roog en Erick E. Deze grondleggers van de Nederlandse house weten op het vroege tijdslot de menigte van Solar goed op te warmen. Nadat Sidney Samson (ook niet meer de jongste) het stokje moeiteloos heeft overgenomen van Housequake staat La Fuente op het programma.

Een hemelse afsluiting

Deze flamboyante DJ uit Eindhoven weet wel hoe je een feestje moet bouwen. Samen met veel up-tempo house classics weet La Fuente Solar compleet op zijn kop te zetten. Wat ons betreft de perfecte afsluiter en kers op de taart op het 15-jarig jubileum van Solar. Tot slot pakken we nog een stukje mee van 25 years Charly Lownoise & Mental Theo om vervolgens, onder een hemel van vuurwerk, ons laatste pilsje achterover te slaan.

Solar je was weer goed! Tot snel!

p.s: Door een enorme kater moeten we jullie het verslag van de zondag schuldig blijven 😉

Verslag geschreven door: Noud Suntjens en Lynn van Eijk
Foto door: Max Kneefel (www.maxkneefel.nl)

Volgend artikelDit zijn de 5 beste indoor gadgets van 2019