Special report: Drift om te dansen, 14 jaar

Soms moet een mens niet te letterlijk naar een betekenis van een woord kijken. Neem nou het woord ‘drift’. Zoek het letterlijk op en je krijgt iets met een plotselinge en heftige boosheid. Denk bijvoorbeeld aan een persoon die in (zijn/haar) ‘drift’ dingen roept waar hij/zij later spijt van heeft.

En toch hadden juist wij het afgelopen weekend heel erg gezellig rondom hetzelfde woord. Geen boosheid, geen woede, geen uitspraken om spijt van te krijgen… Waarschijnlijk ook omdat het woord in dit geval niet zomaar een woord betreft, maar vooral een goede naam met een hoofdletter.

Organisator Drift – Om te dansen, houdt zich al vele jaren bezig met het ontwikkelen en realiseren van culturele (dans)concepten waar met een combinatie van muziek, kunst en cultuur mensen samen worden gebracht. En dat gaat dan vaak gepaard met (hoe verrassend) een dansje.

En om te vieren dat Drift dit jaar alweer 14 jaar bestaat vond de organisator het een mooie gelegenheid een feestje te vieren waarbij ze alvast vooruit kijken naar de toekomst, maar het gelijk toch ook een mooi moment was voor vele vaste bezoekers van de feesten om samen terug te kijken. Al dansend natuurlijk, dat wel ☺

Dansend naar binnen

Zeg het woord ‘feestje’ en er zijn gelijk mensen die bijna letterlijk uit hun hol komen om zich bij de dansende mensen aan te sluiten. Het was voor het trio dat deze avond weer lekker op pad ging niet anders. Regelmatig bij feesten en festivals te vinden, dus ach een jubileum konden ze niet overslaan. Niet dat het uitgemaakt dat het een dergelijk feestje was, want ook al had Drift gevierd dat er een ooievaar of een paarse kangoeroe was geboren dan hadden ze het nog gevierd. Het leven is namelijk wel eens een feestje en wij doen lekker mee is het motto!

De bestemming van de avond was de voor velen bekende Doornroosje in het Gelderse Nijmegen. Een plek waar de voetjes vrij vaak helemaal in hun element kunnen zijn en los gaan. Het zou voor de nacht die voor hen lag niet veel anders gaan worden.

Ondanks dat het nog best een aangename temperatuur was voor de tijd van het jaar hadden ze maar even een goede jas meegenomen. Rond de klok van 22.00 uur zou het jubileum van start gaan en in de hele vroege ochtenduren (6.00 uur) eindigen. Geen idee of ze het dan eigenlijk warm (van al dat dansen) of koud zouden hebben.

Na een kort treinreisje kwamen ze al op de plaats van bestemming. Wat is het toch prettig dat Doornroosje ook letterlijk direct naast het station ligt. Je hoeft eens niet een parcours met hindernissen te lopen en wanneer je het niet kan vinden dan ben je gelijk al in de wetenschap dat de uren daarvoor wel erg gezellig zijn geweest.

Sfeervolle klanken

Tegen de klok van 22.45 uur stonden ze voor de deur van dit sprookjesparadijs. Het werd tijd om van deze nacht een eigen sprookje te maken. Gelukkig maar, want om nou rond 24.00 uur je glazen muiltje te verliezen en je koets te laten veranderen in een pompoen zagen ze natuurlijk niet zitten. Sterker nog, het was dan wel de bedoeling om weer een volgend dansje in te zetten.

Na de bekende plichtplegingen om ergens fatsoenlijk binnen te komen kwam een zee van sfeerverlichting maar ook sfeervolle klanken het trio tegemoet. Kijk dat klonk tenminste goed al werden de oren wel direct in verwarring gebracht. Want met zoveel lekkere klanken om ons heen moet je je eerst even afvragen waar je nou wil starten. Een klein rondje werd al snel gemaakt.

Het muzikale sprookjesparadijs Doornroosje was opgedeeld in drie gebieden met een speciaal café, een rode zaal en een paarse zaal. Op deze drie plaatsen zouden de hele nacht verschillende muzikale verhalenvertellers ons een feestje laten vieren en de voeten aan het bekende werk zetten. Ze hadden er zin in, al had niemand toen nog in de gaten dat het achterwerk ook nog een prominente rol zou gaan spelen voor deze nacht.

De line-up van deze avond was misschien klein, maar wel fijn! DVS1, Albert van Abbe, Aardvarck & Awanto 3 en Bas Amro zouden het feestje gaan ophemelen. Dat het druk zou worden was al duidelijk, want het feestje was ruim vooraf al uitverkocht.

Je achterwerk plezieren

Na het eerste kleine rondje werd voor ons duidelijk dat het een nacht zou worden waar we voornamelijk zouden gaan pendelen tussen de rode zaal en het café. In de rode zaal zouden de voeten volledig uit hun dak gaan en in het café…..ons achterwerk. Voordat u als lezer nu de indruk krijgt dat we gezellig een hele avond/nacht op het toilet zouden gaan vertoeven, wees gerust. In het café (of eigenlijk daar boven) hadden ze grote –ik wil hier altijd blijven liggen- loungebanken geplaatst.

Oeh we voelden een valkuil aan komen. Want wanneer je eenmaal relaxed zit en geniet van alles om je heen dan kan het wel eens gebeuren dat… Te laat!! Hun achterwerken hadden de controle al overgenomen en voor ze het wisten zaten Kwik, Kwek en Kwak al lui onderuit met een drankje in de hand op zo’n overheerlijke loungebank. En de muziek die hen tegemoet kwam was buitengewoon aangenaam.

Ze hadden zich natuurlijk voorgenomen om maar heel even hun achterwerk te plezieren en snel een dansje te maken, maar ja wat heeft een mens aan goede voornemens. De controle over een achterwerk waren ze gewoon kwijt, of de voeten er nou van balen of niet. En daar zaten ze dan overheerlijk onderuit te genieten van de heerlijke muziek van Barros & Kielen. Al pratend met elkaar en zo nu en dan ook de andere gezellige bezoekers om hen heen.

Oké, er hing voor een wat langere tijd wel een geur op deze locatie alsof ome Ko van de lokale snackbar zijn frituurpan even had gebracht met kroketten en allerlei ander gezond voedsel, maar dat mocht toch de pret niet drukken. Geef een stel volwassen kinderen een lekkere bank en een drankje in de hand, en ze zijn gelukkig.

De tafelvoetbaldans

Voor het trio stond een tafelvoetbalspel. Uiteraard vraag je je als simpele ziel dan heel even af wat zo’n ding daar doet, maar aangezien er deze nacht ook best veel jongeren waren was de vraag al snel overbodig. Het ding kreeg opvallend genoeg meer aandacht dan sommige loungelocaties. Ons als Omroep Max feestgangers niet gezien 😉 We zaten immers heerlijk onderuit. Geen makkelijke opgave want de muziek nodige vaak erg uit om juist te gaan staan en een dansje te maken, maar de nacht had gelukkig nog vele uurtjes te gaan.

Na een paar uurtjes chillen, loungen, kletsen, drankjes nuttigen en wat een mens allemaal onderuit kan doen waren we vastberaden. Er zou en moest toch echt eens een dansje worden gemaakt. De voeten waren al een tijdje ongeduldig aan het bewegen, dus we besloten de rode zaal maar eens te gaan bezoeken. Geen gevaarlijke loungebanken daar, dus hop aan de slag!

De rode zaal was nog net niet tot de nok gevuld maar het was goed zoeken naar een plekje om de voeten normaal hun ding te laten doen. Op dat moment was de muzikale verhalenverteller Albert van Abbe de uitgelaten zaal aan het entertainen en met succes. De stemming zat er in, en duidelijk was dat ieder genoot van zowel de ontspanning als fysieke inspanning. Zo’n feestje is nog best even werken 😉

Dansend door de nacht

Eenmaal in beweging gezet was het wel duidelijk dat de voeten geen intentie hadden om de komende uren een rustpauze te gaan nemen. En zo vloog de zaal bijna letterlijk al dansend door de zwoele herfstnacht. We moesten nog even wennen aan het idee van de herfstperiode, aangezien het buiten vaak nog zomers kon aanvoelen.

Terwijl Albert afscheid nam van de zaal gingen alle voeten heerlijk door bij de opvolgers van DVS1 die alweer de laatste uren in zouden zetten van dit heerlijke feestje. Al dansend haalden we daarom maar weer eens een nieuw drankje aan de bar. Geen overbodige luxe in een warme zaal vol met mensen.

Net als bij vele andere vorige feesten en festivals was het vandaag weer hetzelfde liedje. Je vermaakt je bij een feestje optimaal en de tijd lijkt sneller te vliegen dan een gemiddelde intercity van Utrecht naar Amsterdam rijdt. De uren vlogen voorbij en in het laatste half uur besloten we nog even een klein rondje te maken door dit muzikale ontspanningslandje.

De eerste bezoekers waren inmiddels vertrokken, maar opvallend genoeg leek een grote meerderheid van het publiek ook echt tot het einde te blijven. Iets wat niet bij ieder feestje het geval is.

En voor je het weet is het dan ineens weer voorbij. Genoten van een razendsnelle maar oh zo gezellige avond en nacht met heerlijke muziek en een zeer goede sfeer. Net als bij andere feesten was ook deze nacht prima georganiseerd door Drift – Om te dansen, en we kijken dan ook uit naar het Herfstdrift Festival 2016 dat op 26 november zal plaatsvinden.

En voor dit moment.. Nemen we snel maar even rust, voordat we door kunnen gaan naar een volgend feestje 😉

Foto door: Driftomtedansen.nl

Volgend artikelSoenda Indoor; Zomers warm in de herfst