Report: The Flying Dutch Amsterdam

Afgelopen weekend was het zover, de derde editie van de The Flying Dutch. En wat voor een, op een prachtige zomerse dag waren onze verslaggevers aanwezig in onze hoofdstad. Net als de voorgaande edities wordt het event ook dit jaar weer georganiseerd op drie locaties; Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De kleuren zijn dan ook helemaal doorgevoerd in het concept en herleid uit de Nederlandse vlag; Amsterdam in het rood, Rotterdam kleurt blauw en Eindhoven wit. De DJ’s vliegen per helikopter van locatie naar locatie.

Unieke sfeer in het Olympisch stadion

We komen rond een uurtje of 13:00 uur aan bij het Olympisch Stadion. Er is gelijk voldoende gelegenheid om de fiets te stallen en door de soepele doorgang zijn we dan ook snel binnen. Ook buiten het stadion treffen we voldoende gelegenheid om tokens te kopen, eten te halen en naar het toilet te gaan. Top! Bij binnenkomst in het stadion valt direct op wat voor een prachtige locatie het is. Ook het publiek is zeer divers, van jong tot oud. Er is dus geen duidelijke stempel te plakken op The Flying Dutch en ik denk dat dit het event zo bijzonder maakt.

Indrukwekkende line-up geen uitzondering

Zoals elk jaar blinkt de Flying Dutch uit met zijn imposante line-up. Ook dit jaar stonden Nederlands bekendste dj’s weer op het programma. De meeste festivals zullen jaloers zijn op namen als Afrojack, Hardwell en Showtek, maar voor de The Flying Dutch is deze opsomming van grote namen geen uitzondering.

Ze doen er dan ook een schepje bovenop en vullen de line-up aan met namen als Olivier Heldens, Nicky Romero, Lucas & Steve, Don Diablo en Dash Berlin. Pfoee..impressive! De voeten draaide dan ook overuren op de future house van Olivier Heldens, de progressive house van Afrojack en de talenten Lucas & Steve.

Net als vorig jaar waren er ook dit jaar weer mooie gastoptredens. Persoonlijk vond ik het optreden van de party animals tijdens de set van Kris Kross Amsterdam erg leuk. Zij knalde als verrassing het podium op waarbij de hits als “Have you ever been mellow” en “Aquarius” om de oren vlogen. Wie wil deze 90’s hits nou niet horen?

Connecten met andere steden

Een nieuwe toevoeging dit jaar was de mogelijkheid om een speciale Flying Dutch-app te downloaden, waarmee je kon ‘connecten’ met de andere steden. Rond de klok van tienen kreeg iedereen een intro te zien gepaard met veel vuurwerk en confetti waarna de app beelden liet zien van de andere steden. Ook op de mainstage waren deze beelden te zien. Erg tof bedacht door de organisatie om vooral een brug te slaan tussen de het publiek in Amsterdam en de rest van de drie steden.

Uit volle borst met Danny de Munk

Ieder jaar pakt The Flying Dutch ook uit met een “special guest”. Iemand die centraal staat in de betreffende stad. Een bewezen succes, en wat mij betreft ook iets wat The Flying Dutch (naast het vervoer van DJ’s per helikopter) bijzonder maakt. Zo stond Lee Towers eerder in Rotterdam en Marco Borsato in Amsterdam.

Dit jaar was Danny de Munk (je weet wel..van Ciske de Rat) te gast bij het slotakkoord van Nicky Romero. De ras Amsterdammer kreeg het voor elkaar om het hele stadion uit volle borst mee te laten zingen met zijn hit “Ik voel me zo verdomd alleen..”. Ook Lil Kleine maakte zijn entree tijdens de set van Hardwell.

Het was dan ook weer genieten op The Flying Dutch en weet zeker dat ik deze volgend jaar weer op mijn agenda zet. Het is en blijft een uniek event waar we trots op mogen zijn.

Tot volgend jaar!

Report door: Tommy de Kok
Foto door: Floris Heuer

Volgend artikel7th Sunday: Keuringsdienst van waarde