De zinderende zandkorrels van Voltt Beach

De wereld leek heel even tot stilstand gekomen. De zon stond hoog in de lucht, en dat was eigenlijk verrassend omdat de ochtend nog zo grauw en grijs was begonnen. Nat zelfs soms. Tijd dus voor Voltt at the Beach!

Met z’n drieën hadden ze een lange tocht afgelegd vanaf de andere kant van het land. Geen festival vandaag, maar wel een kleine intiemere afgeleide daarvan. Je hebt festivals en je hebt feestjes. In de laatste categorie is de tijdsduur meestal wat korter en het geheel op de locatie wat kleiner. Dan is het natuurlijk altijd de vraag of je na 130 km op een plek komt dat je echt zal aanspreken.

Wimbledon festival?

Bijna was het een tennisbaan geworden..? Jawel, de navigatie was schijnbaar al in opperste vakantiestemming en stuurde ons letterlijk naar een Wimbledon, maar dan als onderdeel van het Noord-Hollandse Bloemendaal. Hmm leuk hoor die krijtstrepen op gravel, maar je staat er toch net even anders bij dan met je tenen en in het zand en het ontbreken van een lekkere beat. Niet echt een optie om de middag en avond te vertoeven 😀

Niet heel veel later stond het vrolijke gezelschap een paar kilometer verderop op de parking achter het strand. De zeelucht en wind kwam ze tegemoet. Ze hadden wel weer zin in een feestje. Hier en daar een meeuw in de lucht en niet te vergeten de zon die ineens was binnengevallen. Op weg maar Woodstock69. Een locatie waar ik al veel over had gehoord, maar daar zou het vandaag allemaal gebeuren.

Van NDSM naar Woodstock69

Organisator Voltt is langer bekend bij velen van de leuke dancefeesten in de zomer, zoals in augustus op de NDSM werf in Amsterdam. Een totaal andere belevingswereld wanneer je het vergelijkt bij het feestje van deze dag. Een strandfeestje heeft namelijk een aantal belangrijke kenmerken die absoluut niet mogen ontbreken. Neem nou de zon, wanneer die er niet is dan wordt een strandfeestje toch minder kleurrijk hoe lekker het zand ook tussen je tenen zit.

Het lijkt voor een organisator misschien een stuk eenvoudiger om een feestje te organiseren in plaats van een festival, maar niets is minder waar. Uiteraard moet de muziek helemaal top zijn, maar over de andere aspecten heb je niet altijd de controle. Een strandfeestje met alleen maar bewolking of zelfs wat regen heeft uiteraard een heel ander effect dan een stralende dag.

Na een korte wandeling over de boulevard kwamen we praktisch gezandstraald aan op de plek van bestemming. Het moet gezegd, wat een leuke locatie! Niet super groot, maar daardoor wel wat intiemer en vooral kleurrijk. Een leuk podium met vele zit- en ligplaatsen er voor. In de loop van de avond zouden die natuurlijk wel verdwijnen om het publiek bezit te laten nemen van deze kleine wonderlijke wereld, maar het bracht je in een vakantiebestemming.

Met Steve Rachmad op een onbewoond eiland

Geef een mens wat zand, (nep) palmbomen, zee in de buurt en heerlijke muziek met een beat en je hebt het gevoel ergens lekker op een tropisch eiland te staan. De temperatuur was aangenaam en het zonnetje zorgde voor een goed humeur bij de vele aanwezigen die genoten van hun middagje beach.

De muziek was boven verwachting lekker. Niet alsof het bij een strandfeestje standaard slechter is dan bij de gemiddeld festival, maar ik heb er niet altijd even enthousiaste ervaringen mee. Voltt beach had echter gezorgd voor een lekkere line-up van dj’s Steve Rachmad b2b Bart Skils, Boris Werner, Frits Wentink b2b Darling en Woody.

Na een rondje over het kleinschalige terrein te hebben gelopen zaten we daar dan. Kwik, Kwek en Kwak heerlijk ontspannen op een bankje praktisch bij de ingang. Niet omdat we nou persé op dat bankje wilde zitten, maar simpelweg omdat alle andere stoelen en ligbedden al voor de klok van 17u (start van het feest) waren gevuld met mensen die ’s middags er hun weg al hadden gevonden.

Het was gewoon genieten wanneer je om je heen keek naar de zanderige wereld en die lekkere muziek van de dj. Ofwel, na verloop van tijd bepalen vooral je voeten de maat en niet meer het normaal nuchtere denkwerk.

Voor ons werden intussen de eerste stoelen en ligbedden weggehaald om het publiek wat begon toe te stromen de gelegenheid te geven om overal te kunnen staan en dansen. Drankje en zonnetje erbij en de wereld is voor dat moment compleet.

Ibiza in eigen land

Op vakantie naar Ibiza terwijl je toch in eigen land bent en blijft. Zo’n gevoel gaf het geheel feitelijk. Door de omsloten wanden van het terrein naar het strand kregen we het idee alsof we ergens ver weg waren beland op een zandachtige locatie met de palmbomen in het vizier.

Intussen vloog de tijd letterlijk voorbij. De ene muzikale verhalenverteller wisselde zich af met de andere en het bankje hadden we al lang verruild om onze voeten alle vrijheid te geven. Aan de kant mensen, we komen er aan 😉 Een nieuwe beat werd ingezet en met een drankje in de hand deinden we heerlijk mee op de trillingen die de oren in vlogen.

Ieder kent het wel, zo’n moment hebben dat je de dagelijkse beslommeringen gewoon even lekker vergeet. Je werk, dingen thuis, je andere sociale leven. Gewoon even allemaal verstoppen en op een heerlijk strandfeest lekker gaan voor de muziek en gezellige mensen in de omgeving.

Je maakt hier een praatje, daar een praatje, hier een bekende, daar een bekende en intussen blijf je lekker op de zandvloer (dat is toch iets anders dan een dansvloer) in het ritme van de muziek.

Kleurrijke omgeving

Toen de duisternis heel langzaam begon te vallen en de zon had besloten het feestje te verlaten, kwam een scala aan kleuren aan het oppervlak. De organisatie had samen met locatie Woodstock duidelijk aan de details gedacht om ieder in de sfeer te houden. Zo’n sfeer komt natuurlijk deels door de lekkere muziek, maar wanneer je dat doet bij TL verlichting dan heeft dat toch een heel ander effect voor je gemoedsrust dan tientallen kleuren verstop bij wanden, podium en zelfs rondom de palmbomen.

Onze voeten waren duidelijk in hun element, want stilstaan was er gewoon niet meer bij. Je hersenen kunnen dan van alles bedenken en willen, maar een vrije keuze is er eigenlijk gewoon niet meer. Gewoon lekker opgaan in de mensenmenigte en genieten van de klanken die je graag wil horen.

De tijd vloog voorbij en eigenlijk konden Kwik, Kwek en Kwak in het scala van dj’s er geen één vinden waarvan ze dachten “nou dat valt een beetje tegen” of “die is toch minder dan de vorige”. Het bleef boeien terwijl de klok verder tikte.

Tegen de klok van 23u werd helaas duidelijk dat we noodgedwongen toch ooit terug zouden keren naar ons normale bestaan. De uren waren letterlijk omgevlogen en we hadden juist zo genoten van alles om ons heen. Lekker aan het strand met eerder het zonnetje erbij, geen dagelijks ritueel wanneer je in het oosten van het land woont.

Voltt beach werd door het geheel meer dan de moeite waard. Geen wanklank richting organisatie kon door ons worden bedacht, al was het misschien iets handiger geweest om de stoelen en ligbedden iets eerder op te ruimen zodat er ook rond 18u voldoende ruimte was voor de gasten die net waren gearriveerd.

Ofwel, we kijken alweer uit naar het zomerse feestje van (hopelijk) volgend jaar. Complimenten aan de organisator en de gastlocatie. Hopelijk dan weer bij Woodstock69, want dat is toch wel een geweldige plek om de sfeer helemaal top te maken.

En voor nu.. Op naar het volgende feestje volgende week ☺

Verslag en foto door: Eugene van Essen

Volgend artikelMilkshake festival: niets moet, alles mag!