Zomerse taferelen op Smeerboel festival

Van sommige gelegenheden kan je je vooraf van alles bedenken, maar echt invullen is pas mogelijk wanneer je het ziet. Op weg met een warme nazomerse zon ging er van alles door ons hoofd. Hoe smerig is smerig eigenlijk? Ehhh smerig in de zin van vuil…? Smerig in de zin van vals…? Een woord kan immers meerdere betekenissen hebben.

We hadden de hele week al uitgekeken naar dit moment. Een gelegenheid die nog niet eerder in het volle balboekje had gestaan, maar waar wel goede verhalen de ronde over deden. Toch keken de meeste mensen in de directe omgeving een beetje raar op van het woord smerig in deze context. Die denken er natuurlijk ook van alles bij. Zien je als een wild varken in een verdwaald weiland door de modder rollen of zo. Zouden we een avontuur in de drek krijgen…

Grazende festivalkoeien

Place to be was vandaag Utrecht. Bij het woord smerig kan je dan weer gaan denken aan uitlaatgassen of iets dergelijks, maar vandaag zouden we bijna letterlijk onder een brug belanden. Eigenlijk meer als een stel grazende festivalkoeien op een weiland aan de rand van de drukke stad. Grasweide Papendorp zou een plek worden om een nazomerse zon volledig in je op te nemen terwijl muzikale klanken je gehoor veroverde.

Vanaf het station konden we zo in een mega groepstaxi stappen. Sommige mensen noemen zoiets een stadsbus of touringcar, maar alleen de binnenkant met alle gezellige enthousiaste mensen deed niet afstandelijk aan zoals met bussen vaak het geval is. In het midden hing een grote speaker waaruit de nodige technoklanken je lichaam en geest al op het gemak wilde stellen. Het reisje van amper tien minuten was nog niet eens begonnen of er stonden al mensen te dansen in deze mega taxi.

En zo stonden we ineens amper 100 meter van de ingang van de plek waar we er een smeerboel van zouden gaan maken. Althans, dat zou toch wel de verwachting zijn? De organisator waarschuwde iedereen al met borden. Eenmaal schoon binnen kom je er niet zo schoon meer uit. In gedachte zagen we de varkens al knorren in bakken met drek. De waarheid was echter heel anders.

Na een rondje van alle bekende plichtplegingen die een mens kan ervaren bij een festival lag een smerig terrein voor ons open. Niet dat het er smerig uit zag, maar gezien de naam van het hele gebeuren kon het er toch nooit schoon zijn, toch? Een kleurrijk geheel van tenten, bouwsels, kramen en wat je voor een fantasiewereld kan bedenken had de locatie in beslag genomen. Een smeerboel? De locatie zag er eigenlijk nogal schoon uit. Geen modderbak te ontdekken. We waren bijna teleurgesteld 😉 Tijd voor een eerste ronde om het stralende landschap te gaan ontdekken.

Een dansje op een perfecte dag

Het was natuurlijk ongelofelijk dat juist bij één van de laatste buitenfestivals van dit seizoen het weer zo sprankelend was. Veel zon, een enkel wolkje en een temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Er stond een heerlijk briesje zodat alles een verkoelend effect had, waar je ook stond. Amper binnen of we wisten al dat dit een zalige dag zou gaan worden.

De ogen wisten niet zo snel waar allemaal te kijken. Er waren zoveel prikkels tegelijk om waar te nemen. Op het schone gras waren verschillende stages/tenten waar je als festivalliefhebber volledig je gram kon halen. Nachtcollege, Techno, Weiter, Los! en Singlefeestje waren de kleine muziekparadijzen om je oren te laten genieten. De opstelling van de locaties waren prima georganiseerd. Niet te dichtbij elkaar (anders hoor je van alles door elkaar) maar bij een rondje over het terrein dusdanig geplaatst dat je oren direct konden waarnemen of je je wilde laten gaan. Ieder mens heeft z’n eigen voorkeuren qua muziek. Zo kan ik u als lezer toch echt garanderen dat ik niet echt in de stemming kom wanneer ik uit de speakers good old Tom Jones sexbom hoor blèren. Oké, doorlopen dus 😉

Een dag zonder muzikale verhalenvertellers is echter geen goede dag. Iedere locatie had er uiteraard de nodige. Bij Nachtcollege konden de liefhebbers zich bijvoorbeeld laten gaan bij Joris Voorn, Wouter S. en Buurman & Buurman.

Bij Techno kregen de oren heerlijke klanken via de vertellers DJ Rush, AnD, ROD, Egbert en anderen. Bij de stage Weiter kon je je dansje bijvoorbeeld maken bij (hoe verrassend) Olivier Weiter, Leftwing & Kody, Miss Melera, Mohn en anderen.

En dan kon je ook nog eens lekker letterlijk los gaan op de locatie Los! Daar lag de controle namelijk volledig bij FeestDJRuud, Kris Kross Amsterdam, Mikey Nice, Daiy’s DJ Team enz. Om het nog maar niet te hebben over Singlefeestje waar je oren hele andere klanken te voortduren kregen door bijvoorbeeld Singlefeestje, Tante Joke Karaoke Band en Tuig DJ’s.

Dansen in de chillstand

Het was natuurlijk te smerig voor woorden zoveel lekkere klanken in je directe nabijheid. Als een stel blije varkens die net uit de modder kwamen liepen. Over het hele terrein waren er veel mogelijkheden om je voeten de controle te laten oppakken, maar anderzijds ook om met je hele lichaam volledig in de chillstand te verkeren. Bankjes, loungeplekken, hangmatten.. Als het lichaam maar kan ontspannen. Er viel zoveel te zien op het terrein, het leek wel een circus.

Laten we wel wezen, als er zelfs een plek is waar je terecht kan bij een pastoor en zuchtende non dan kan het niet anders dat het hier echt een smeerboel was waar je je zondes kon overdenken. Niet dat wij die natuurlijk hebben. Welk goed mens heeft er nou immers zondes 😉

Na een rondje over het terrein besloten we even om de prikkels niet eerst te verwerken op een loungeplek maar eerst de voetjes tevreden te stellen. Bij Nachtcollege zat de stemming er meer dan goed in. Ook logisch wanneer je een lekkere beat hebt en de zon vol in je bakkes schijnt. Dan kan er toch geen mens gaan mopperen, zo ook wij niet. De sfeer was meer dan prima en daar wordt iedere persoon vrolijk van.

Het was een goede zet om de voeten even tevreden te stellen, maar na wat dansjes hier en daar werd het tijd om de prikkels even te verwerken in de chillstand. Drankje erbij en gewoon even volledig genieten van de warme zon in je gezicht. Je verwonderen over alle leuke dingen en mensen om je heen. Een gesprekje hier en daar. Mede liefhebbers uit Apeldoorn of helemaal uit Friesland. Of andere mede liefhebbers uit de regio Amsterdam, terwijl ons eigen hometown zo’n 60 km naar het oosten lag.

Zo onderuit met een drankje en zonnetje was het goed toeven. We hadden gekozen voor een leuke locatie exact tussen Nachtcollege en Techno. Dit leken voor ons de hoofdlocaties van de dag te worden, al weet je het in de praktijk natuurlijk nooit. Al relaxend hadden we hier en daar leuke live gesprekjes met mede liefhebbers van dit feestje en vlogen tussendoor ook wat gesprekjes voorbij via de digi weg.

Zintuigenprikkelfeestje

En voor je het weet staan er dan ineens ook andere vrienden en bekenden hun zintuigenprikkelfeestje weg te dansen op het gras. Tijd om hen eens met een bezoekje te verrassen. We hadden al even gezeten, dus een loopje was best wel weer handig. En voor je het weet sta je dan een minuut later even verderop het smerige terrein ineens oog en oog met je werk. Ik bleek dus ook collega’s te hebben die wel van een smeerboel houden. Nice!

Na een gezellig babbeltje liepen onze voetjes binnen bij de Weiter stage. Omdat we hier wat meer vrienden troffen werd het eigenlijk een plek van kletsen terwijl je voeten echt geen zin hadden om te wachten tot er enig hersenprikkel zou worden doorgegeven en gewoon hun ding deden. Lekkere combinatie eigenlijk om al dansend met bekenden bij te praten. Het was gelijk duidelijk dat ook hier alle feestgangers genoten van de optimale combi van zon, een lekkere beat en een super zomers sfeertje. Eventuele regendagen in de vorige maanden waren direct verdwenen.

De dag zou uiteindelijk precies gaan worden wat we er vooraf van hadden verwacht. Het afwisselen van stages/tenten met even een chillmomentje op een plaatsen die je vooraf niet zou verzinnen. Wat kan een mens toch volledig genieten van een dergelijke dag. Het voelde alsof we net in deze bijzondere wereld waren binnengestapt, terwijl de harde realiteit ons deed verrassen met het feit dat de avond inmiddels al lang was begonnen.

Schemerdansjes

Sterker nog, in de septembermaand wordt altijd pijnlijk duidelijk dat de zomer eigenlijk al over een hoogtepunt heen is. Vooral wanneer het al voor de klok van half negen donker wordt. Het werd wat frisser buiten, maar niemand leek er echt last van te hebben. De voeten werden door ons nu aan het werk gezet in de Techno tent en voor geen enkel moment zou er sprake zijn van verveling. Niet dat we het hadden verwacht, maar bij een (voor ons) nieuw festival beleef je immers toch altijd een eerste keer

De avond zou eigenlijk niet heel veel anders worden dan de super ontspannen middag. De voeten werden gerustgesteld met alle dansjes die we deden terwijl de rest van het lichaam zo nu en dan zich volledig kon laten gaan in ontspanning als we heel even een chillmomentje zochten bij de loungeplekken.

Wat is het toch jammer dat momenten waar je volledig van geniet zo snel voorbij vliegen. Uren gaan dan zo snel voorbij terwijl de klok op werkdagen soms niet vooruit lijkt te branden. Vandaag was een dag waarbij we volop hadden genoten van de combi beat en zon. En toen de zon besloot om het festivalterrein te verlaten genoten we intens van de beat en kleurrijke verlichting om ons heen. Een fantasiewereld dat gewoon even werkelijkheid wordt.

Ontspanning van je hersenpan

Om niet gelijk weg te zijn besloten we nog maar een laatste rondje over het gezellige terrein te maken. Wat was het heerlijk toeven op deze nazomerse avond. Iedere muziekliefhebber leek net als ons intens te genieten van alles om hem of haar heen. Even geen dagelijkse zorgen in je hersenpan, maar gewoon je vermaken met de wereld om je heen.

Net voor het echte einde van dit muzikale feestje besloten we om – hoe erg dan ook – weer terug te gaan naar de wereld waar een reguliere smeerboel zou wachten. Eigenlijk blijven we haast nooit tot het echte einde, wat nog komt uit een tijd dat we wel eens uren hebben staan wachten door een gebrek aan mega taxi’s (bussen). Maar in dit geval hadden we het laatste kwartiertje ook nog wel kunnen benutten in smeerboelland want de organisator had heel goed rekening gehouden met alle gasten. Er stonden meer dan tien bussen klaar om de feestvierders te vervoeren naar de plek van de geel blauwe vrienden van het spoor.

Iets meer dan een half uur na vertrek zaten we in de trein. Jeetje, weer terug in de zogenaamde normale wereld. De organisatie van het heerlijke festival Smeerboel had er zelf gelukkig geen smeerboel van gemaakt. Alles was geweldig georganiseerd en hier kan een mens toch wel even op teren. En, ook gelijk duidelijk voor ons.. Dit was de eerste keer dat we bij Smeerboel waren maar absoluut niet de laatste keer! We houden de pagina en website van de smeerkezen goed in de gaten voor het evenement volgend jaar.

De treinreis naar het verre oosten zou voor ons niet lang duren, want we konden gewoon lekker nagenieten van de ervaringen deze dag. Een dag met heerlijke muziek, mega goed weer, geweldige vrienden, bekenden en andere (onbekende) festivalbezoekers. Top!

En voor nu.. even ontladen en ons klaar maken van het volgende feestje 😉

Verslag door: Eugene van Essen
Foto door: Michiel Ton – www.michielton.com

Volgend artikelKnallen in de fabriek tijdens Soenda Indoor